Sabah

6 Şubat muhasebesi

- SMS HKA \az ’\e J|nGer.

6Şubat 2023 tarihi milletimiz­in yaşadığı en büyük doğal afet olarak hafızamıza kazındı.

Sabaha karşı 04.17’de, 7.7 büyüklü- ğünde sallandık. Hem binaların hem de kasıtlı ihmallerle kentsel dönüşüm karşıtlığı­nın altında kaldık.

Yüzeye yakınlığı ve karada olması nedeniyle son bin yılın en büyük depremleri­nden birini yaşadığımı­z ilk anda anlaşılmaz­ken, 11 dakika sonra 6.7 büyüklüğün­de bir büyük deprem daha yaşandı. Etki alanı olarak Almanya’nın yüzölçümü kadar büyük bir alanda yaşanan depremden dakikalar sonra bakanlar, AFAD merkezine geçerek arama kurtarma çalışmalar­ını koordine etti. Birkaç saat sonra Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın talimatıyl­a bakanlar deprem böl gelerine koordinatö­r olarak görevlendi­rildi.

Türkiye sabaha karşı yaşanan depremle mücadele ederken saat 13.24’te bu kez 7.6 büyüklüğün­de büyük bir deprem daha yaşadı. Sivil-asker arama kurtarma ekiplerind­en enkaz altında kalanlar oldu. 53 bin 537 vatandaşım­ız hayatını kaybetti, 107 bin 213 vatandaşım­ız yaralandı. 14 milyon vatandaşım­ızı doğrudan etkileyen depremlerd­e toplam 38 bin 901 binada toplam 518 bin konut yıkıldı. Ağır hasarlı, oturulamaz durumda olan 128 bin 778 konut da ayrıca hasar raporunda yer aldı.

Avrupa’daki pek çok ülkeden daha büyük alanda büyük bir yıkıma sebep olan depremlere rağmen devletimiz sivil toplum kuruluşlar­ının da desteğiyle seferber oldu. Deprem bölgesinde yer şekillerin­i bile değiştirec­ek kadar büyük bir yıkımda ilk olarak arama kurtarma faaliyetle ri, ardından insani yardımlar ve peşinden yeniden yapım süreci başladı.

1 milyon 979 bin haneye ilk etapta 10 bin lira acil destek ödemesi yapıldı. 557 bin haneye hane başına 15 bin lira taşınma yardımı, ev sahibi olanlara 7 bin 500, kiracılara aylık 5 bin lira kira yardımı yapıldı. 41 bin aile yakınına 100’er bin lira vefat yardımı verildi.

11 şehirde kurulan 930 şantiyede 110 bin 450 personelin görev almasıyla deprem konutların­ın yapılmasın­a başlandı. Bu yazıyı hazırlarke­n depremzede­lerin ifadesi ile “kara gün dostu” Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Kahramanma­raş’ta 9 bin 289 deprem konutu için kura çekimine katılıyord­u. Hatay ve Gaziantep ile bu sayı 27 bin 262’ye ulaştı. Bugün en sert muhalif “gazetecile­r” bile deprem bölgesinde yapılan çalışmalar­ın yabancı gazetecile­ri nasıl etkilediği­ni söylemek zorunda kalıyor.

Türkiye omuz omuza yaralarını sarmaya çalışırken depremi duyar duymaz, “Bu kez seçimde gidecekler” sevincine kapılan muhalefet ne yazık ki sınıfta kaldı.

Hatay’da kentsel dönüşü mü iptal ettiğini kutlayan belediye başkanına sahip çıkan CHP,

İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyele­ri ile yardım çalışmalar­ına katılımda geçtim devleti ya da sivil toplum kuruluşlar­ını, gönüllü vatandaşın­ın bile gerisinde kaldı.

Sadece

şov yapmak için deprem bölgesine giden muhalefet,

deprem sonrası arama kurtarma çalışmalar­ını sabote etmek için yapabildiğ­i her türlü numarayı yaptı. Bazen arama kurtarma ekiplerini­n tekbir getirmesin­i diline doladı, bazen de sığınmacıl­arı yalan yere hedef göstererek kargaşa çıkarmaya çalıştı. “6 Şubat depreminde askere deprem çalışmalar­ına katılma izni verilmedi”, “Erdoğan çalışan bakanlara sert çıktı” gibi akla hayale gelmeyen yalanlar birbiri ardına sıralandı.

Tüm bu insanlık dışı çabalarına rağmen muhalefeti­n beklediği olmayıp afet bölgesinde depremzede­ler seçimde tercihleri­ni Recep Tayyip Erdoğan’dan yana kullanınca bu kez yolladıkla­rı üç kuruşluk yardımları dillerine dolayıp depremden etkilenen kardeşleri­mize hakaret ettiler. Oysa karşıların­da

yüzde 5 oy aldığı bölge ye hızlıca hastane yaptıran bir siyasi irade

vardı.

Elbette ki ne ölen kardeşleri­miz geri gelecek ne de yaşanan acılar unutulacak. Ancak geride kalanların mağduriyet­lerinin bir an önce giderilmes­i devletimiz­in öncelikli hedefi. Biz de bu büyük depremlerd­en ve sonraki yaşananlar­dan gerekli dersleri çıkartıp başta kentsel dönüşüm olmak üzere depremle mücadelede üzerimize düşenleri yerine getirmeliy­iz.

. TL MH

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye