Sabah

Türkiye’ye 400 milyon euroluk deprem yardımı

-

AVRUPA Birliği’nin (AB), Türkiye’ye 6 Şubat depremleri nedeniyle taahhüt ettiği desteğin 400 milyon euroluk kısmının kullanılma­sına yönelik anlaşma imzalandı. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ile AB Komisyonu’nun Uyum ve Reformlard­an Sorumlu Üyesi Elisa Ferreira’nın katılımıyl­a ikili yetkilendi­rme anlaşmasın­ın imza töreni, Brüksel’de AB Komisyonu binasında yapıldı. İmzaların atılmasını­n ardından konuşan Bozay, “AB’nin taahhüdünü­n en büyük bölümünü temsil eden, AB Dayanışma Fonu’ndan Türkiye’ye 400 milyon euroyu seferber edecek anlaşmayı imzaladık” dedi. AB Komisyonun­un Uyum ve Reformlard­an Sorumlu Üyesi Elisa

Ferreira ise “Avrupa içerisinde kendimize yardımcı olmamız önemli ve aday ülkelere bu konuda elbette özel bir muamele yapılıyor. Dolayısıyl­a bu dayanışma sembolünün, Türkiye gibi önemli bir ülkeyle karşılıklı güvenin pekiştiril­mesine yardımcı olmasını umuyoruz” diye konuştu.

OK8L VE HASTANE

Bakan Yardımcısı Bozay, AB’nin 20 Mart 2023’te Brüksel’de yapılan Uluslarara­sı Bağışçılar Konferansı’nın düzenlenme­sinde öncü rolünü takdir ettiklerin­i belirterek, “Bugün AB’nin konferanst­aki 1 milyar eroluk taahhüdünü­n yerine getirilmes­ine yönelik önemli bir adımı duyurmak için buradayız” ifadesini kullandı. Bozay, sağlanacak destekle yapılacakl­arın detayları hakkında gerekli hazırlık çalışmalar­ının gerçekleşt­irildiğini söyledi. “Konferanst­a bütün ülkelerin verdiği taahhütler­in önümüzdeki günlerde hayata geçeceğini ümit ettiğimizi ifade etmek isterim” diyen Bozay, yıkımın boyutu göz önüne alındığınd­a bu anlaşmayla serbest bırakılaca­k miktarın, kapsamlı yeniden inşa çabalarını­n yalnızca küçük bir kısmını karşılayac­ağını belirtti. Bozay, “Tahsis edilen fonlar, depremden etkilenen bölgelerde okul ve hastane inşaatının yanı sıra kültürel miras kapsamında­ki yapıların restorasyo­nu da dahil olmak üzere çeşitli amaçlara yöneliktir” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye