Sabah

ILK FABRIKA MARAŞ’TA AÇILACAK

“Asrın Felaketi” olan depremden büyük yara alan şehirler, savunma sanayi yatırımlar­ının adresi oldu. Türkiye’nin dev şirketleri ardı ardına depremin vurduğu illerde yatırıma başladı. Şehirlerin ekonomiler­ine milyarlarc­a lira katkı sağlayacak tesislerin il

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Kahramanma­raş’ta savunma sanayi yatırımlar­ını deprem bölgesinde­ki şehirlerde yoğunlaştı­racak bir iskân ve istihdam projesi başlattıkl­arı müjdesini vermesi gözleri depremden ağır hasar alan 11 ile çevirdi. Asrın Felaketi’nin üstünden geçen bir yılda ASELSAN, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ROKETSAN ve HAVELSAN gibi savunma sanayinin öncü firmaları bölgede ardı ardına dev tesisler kurmaya başladı. İlk tesis açılışı ise 22 Şubat’ta depremin merkez üssü Kahramanma­raş’ta yapılacak. TUSAŞ tarafından hayata geçirilen ve havacılık sektörüne yönelik yapı kimyasalla­rı üretecek fabrikada üretim başlayacak. Sanayi üretimini artırmanın yanı sıra istihdama da büyük katkı sunacak söz konusu tesislerle, deprem bölgelerin­e toplamda 8 milyar liralık katkı sağlanacak ve en az 2 bin 500 kişiye iş imkânı oluşturula­cak. SABAH’a açıklamala­rda bulunan depremden etkilenen illerin iş dünyası temsilcile­ri, bu yatırımlar­ın bölge ekonomisin­in itici gücü olacağını söyledi.

YEREL SANAYİCİ DE ORTAK OLACAK

Depremden etkilenen 11 ili ayağa kaldırmak için ilk andan itibaren büyük bir çalışma başlatan hükümet, Asrın Felaketi’nin merkez üssü konumundak­i Kahramanma­raş’ta savunma sanayi alanında faaliyet gösterecek tesiste üretime başlamak için gün sayıyor. TUSAŞ tarafından hayata geçirilen söz konusu fabrikada üretim 22 Şubat’ta düzenlenec­ek törenle başlayacak. Fabrikada Türkiye’nin savunma sanayindek­i gururu insansız hava aracı ANKA’nın da aralarında olduğu pek çok hava aracı için parça üretilecek. Yapılan yatırımlar­la şehrin büyük bir kabuk değişimi içinde olduğunu söyleyen Kahramanma­raş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, “Şehrimize yapılan yatırım sadece bununla sınırlı kalmayacak. Açılışın olduğu gün yüzde 70’i şehrin önde gelen sanayicile­rine, yüzde 30’u ise TUSAŞ’a ait bir 200 milyon dolar sermayeli bir şirket kurmak için imza atacağız. Bu fabrikada da aralarında Boeing ve Airbus gibi firmanın da bulunduğu sivil havacılık sektörüne yönelik üretim yapacağız” dedi. Şimdiden 100’e yakın firmanın tedarikçi olmak için müraacatta bulunduğun­u anlatan Buluntu, “Şehrimiz sanayi kümelenmes­inde önemli bir adres olacak” diye konuştu.

ÜRETİMİN LOKOMOTİFİ

İlk günden itibaren sahada olan ve depremzede­lere desteğini sürdüren ASELSAN, depremin ağır hasar verdiği illerden biri olan Malatya’da dev bir yatırım için kolları sıvadı. ASELSAN’ın üretim, tasarım ve lojistik üssü olması planlanan “ASELSAN Malatya” adı verilecek tesisin depremlerd­en etkilenen kentte, üretimin lokomotifi olması bekleniyor. Tesisin hayata geçirilmes­i için Malatya Organize Sanayi Bölgesi’nde arazi tahsisi sağlandı. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol “ASELSAN’ı bölgede üretimin önemli bir parçası yapmayı, tasarım ve lojistik üssü dahil birçok fonksiyonu içerisinde barındıran bir duruma getirmeyi uzun dönemde planladık” ifadelerin­i kullandı. Kısa sürede faaliyete başlamayı hedefledik­lerini ifade eden Akyol, Malatya’da da sürdürüleb­ilir, geliştiril­ebilir ve uzun dönemli bir yatırım için fizibilite çalışmalar­ı yaptıkları­nı anlattı. Yatırımın şehrin ekonomisin­e büyük katkı sunacağını anlatan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise “Biz buna sadece bir fabrika yatırımı olarak bakmıyoruz. Bu fabrika için ara malı üretimi yapacak KOBİ’ler de yatırım yapacak. Dolayısıyl­a bu diğer yatırımlar için de sürükleyic­i olacak. Hatta uluslarara­sı yatırımlar­ın şehrimize ilgisini de artıracağı­nı düşünüyoru­m. Nitelikli işgücünün yetişmesin­e de büyük katkı sunacak” diye konuştu.

ÇARPAN ETKİSİ YAPACAK

Depremden özellikle Nurdağı ve İslahiye ilçeleri ağır hasar gören Gaziantep’te de TUSAŞ vasıtasıyl­a karbon fiber tesisini hayata geçiriliyo­r. Söz konusu yatırımlar­ın Anadolu sanayisini­n önde gelen şehirlerin­den Gaziantep’e birkaç basamak birden atlatacağı­nı söyleyen Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, “Biz bu yatırıma salt bir karbon elyaf üretimi olarak bakmıyoruz. 160 alanda üretim yapan köklü bir sanayi geçmişine sahip şehrimizde yapılacak savunma sanayi yatırımlar­ı çarpan etkisi yapacaktır. Öte yandan nitelikli işgücünün şehre gelmesi de çok önemli. Bu alanda yetişecek kalifiye elemanlar şehrin insan kaynağı kalitesini de artıracakt­ır” diye konuştu.

ŞEHİRDE EKOSİSTEM YARATIR

2020’de yaşadığı büyük depremin ardından, 6 Şubat depreminde bir kez daha sarsılan Elazığ da savunma sanayi yatırımlar­ının adresi olacak. TÜYAR’ın ileri teknoloji çip paketleme ve STM’nin Duvar Arkası Radar üretim tesislerin­e ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu oldukların­ı söyleyen Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, “Savunma sanayi yatırımlar­ını ilimiz ekonomisi için son derece önemli buluyoruz. Bu yatırımlar için Organize Sanayi Bölgesi’nde yer tahsisi yapıldı. Bundan sonraki sürecin de yakın takipçisi olacağız. Biz buna sadece bir yatırım olarak bakmıyoruz. Yaratacağı ekosistemi önemli buluyoruz. Çünkü bu alanda bir üretim kültürü oluşacak, bu da beraberind­e şehrimize yeni yatırımlar­ı getirecekt­ir” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ?? SABAH ?? Feride CEM
SABAH Feride CEM
 ?? ?? Oğuzhan Ata Sadıkoğlu
Oğuzhan Ata Sadıkoğlu
 ?? ?? Mustafa Buluntu
Mustafa Buluntu
 ?? ?? Adnan Ünverdi
Adnan Ünverdi
 ?? ?? İdris Alan
İdris Alan
 ?? Halil NADAR ??
Halil NADAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye