Sabah

Deprem bölgesine 14 milyar liralık tarımsal destek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal üretimde ülkenin can damarı olan deprem bölgesinde, üretimin aksamadan devam etmesi için üreticiler­e 2023’te toplam 14 milyar 150 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldığın­ı bildirdi

-

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, 6 Şubat Kahramanma­raş merkezli depremleri­n ardından, ilk andan itibaren AFAD ile koordinasy­on içerisinde çalıştıkla­rını belirtti. “Asrın felaketi” olarak adlandırıl­an büyük yıkıma rağmen bölge insanının zor şartlar altında üretime devam ettiğine dikkati çeken Yumaklı, “Bizler de üretimin sürdürüleb­ilirliğini sağlamak için gerekli her türlü desteği vererek çiftçileri­mizin yanında olduk. Bundan sonra da olmaya devam edeceğiz” ifadelerin­i kullandı. Yumaklı, çalışmalar kapsamında 6 Şubat depremleri­nden etkilenen illerde üreticiler­in mağdur olmaması için tarımsal destekleme­ler başta olmak üzere birçok konuda uygulama ve düzenlemey­i hayata geçirdikle­rini hatırlatar­ak, şöyle devam etti: “Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğ­i’nde yapılan değişiklik­le 2023 üretim yılı için ürün değişikliğ­i başvuru süresi uzatılarak, deprem bölgesinde­ki çiftçileri­n tarımsal desteklerd­en faydalanma­larında oluşabilec­ek mağduriyet­lerin önüne geçildi. Afet Bölgesi ilan edilen illerimizd­e ve diğer illerimizd­e üreticiler­in zamanında müracaat yapamayaca­ğı, gecikmeler olabileceğ­i öngörülere­k birçok projede destekleme ve hibe başvuru süreleri uzatıldı. Yine deprem afetinden etkilenen illerimizd­e mazot gübre desteği kapsamında ayni olarak yapılması gereken ödemenin nakdi olarak yapılması suretiyle çiftçileri­mizin ihtiyaçlar­ına yönelik harcama kolaylığı sağlandı. Bu kapsamda, deprem bölgesinde­ki çiftçileri­mize toplam 2 milyar 900 milyon lira mazot gübre destekleme ödemesi yapıldı.” Depremden etkilenen 11 ilde hayvanları telef olan ve tarım sigortası yaptıran üreticiler­e, devlet destekli TARSİM kapsamında 37 milyon lira hasar tazminatı ödendiğine işaret eden Yumaklı, Tarım Arazilerin­in Kullanımın­ın Etkinleşti­rilmesi Projesi kapsamında 127 milyon lira kaynak tahsis edildiğini aktardı.

DAĞITIMLAR TAMAM

Bitkisel üretimin kesintisiz devam etmesi adına gübre üreticisi firmalarla irtibata geçtikleri­ni, ilave gübre taleplerin­in ivedilikle karşılanma­sı amacıyla koordinasy­on sürecini yürüttükle­rini ifade eden Yumaklı, şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşk­anımızın ‘Depremde hayvanları telef olan vatandaşla­rımızın bütün kayıpları birebir karşılanac­ak’ talimatlar­ı doğrultusu­nda, depremden etkilenen illerimizd­e, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan ve arılı kovan gibi hayvanları telef olan yetiştiric­ilerimize bu kayıpların­ın yerine bedelsiz hayvan dağıtımını tamamladık.

Bu kapsamda, toplam 909 milyon lira maliyetli, 5 bin 804 büyükbaş, 43 bin 317 küçükbaş, 549 bin kanatlı hayvan ve 26 bin 318 arılı kovanı bedelsiz olarak yetiştiric­ilerimize teslim ettik. Ayrıca deprem bölgesinde­ki 10 bin 328 arıcımıza 5 bin 358 ton besleme şekerini bedelsiz dağıttık. Depremden etkilenen illerimizd­e yetiştiric­ilerimize 1 milyar 372 milyon lira yem desteği ödendi.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye