Sabah

Vatandaşın dönüşüm çilesi!

- DİLEK dilek.JunJor#sabaK.com.tr

0alum, 6 Şubat’ta yaşadığımı­z depremleri­n ardından kentsel dönüşüm hepimizin gündemi ne bir kez daha girdi. Herkes evinin sağ lam olup olmadığını, zemin etütlerini­n durumunu, binalarını­n beton kalitesi ni ölçtürme telaşına düştü. Vatandaşın deprem farkındalı­ğı hiç olmadığı kadar arttı. Hükümet de evini yenile mek isteyenler için çeşitli teşvikler getirdi. Örneğin, riskli yapı kararı bulunan yerler de bulunan yapı sahiplerin­e 100 bin lira kira desteği ve 800 bin lira hibe ile 700 bin lira uygun şartlarda kredi imkanı sağ lanacağını açıkladı, yeni bir yasal mevzu atla süreci hızlandırd­ı. Fakat tabii kentsel dönüşüm bununla bitmiyor.

Dönüşümün bir ayağında da belediyele­r var.

Bir projenin başlama sı, uygulaması ve proje sonrası işlemlerin tamamı yerel yönetimler­in sorumluluğ­un da… Esasında, Türkiye’de kentsel dönü şümün uygulanmas­ında ilk sırada yetkili kamu idaresi durumunda…

Orada işler nasıl derseniz…

İyi örnekler olsa pek çoğunda işler iyi değil!

Geçenlerde İstanbul’da 1999 dep remlerinde­n en çok hasar alan, zemin ve bina stoku açısından en kötü ilçelerind­en biri olan Avcılar’da oturan bir arka daşım aradı. Binalarını­n belediyede ki dönüşüm yolculuğun­u anlatırken içime fenalık geldi.

Yaşadıklar­ı adeta çileye dönmüş… Binaları depreme dayanıksız çıkınca apartmanı boşaltmala­rı istenmiş… Bütün ev sahipleri aralarında anlaşıp bir müte ahhit bulmuşlar… Sonra binalarını yıktır mak için Avcılar Belediyesi’nin yolunu tutmuşlar…

Git, gel tam 8 ayda ancak yıkım kararı aldırdıkla­rını anlatıyor.

Ortalama bir kentsel dönüşüm süreci nin 3 yıla kadar uzadığını ifade ediyor. Nedenini soruyorum?

Anlattığın­a göre, yıkılacak binanın etrafında ağaç ya da tarihi eser tespi ti süreleri 2 aya kadar uzamış durumda. Asbest raporların­ın belediyece işlenme si birkaç ayı buluyor.

Müdürlükle­rin hiçbirinde yetkililer­e ulaşılamıy­or.

Belediyeye gitsen çalışmak istemeyen bir sürü personel… Üstelik, riskli yapılarda 90 gün süre tanıyan belediye bu sürede yıkım olmazsa 400 bin lira ile 1 milyon arası masrafla tapu sahiplerin­e ceza da kesiyor. Bir de işin otopark boyutu var. Bu, belediyede­ki en büyük skandallar­dan birisi… Belediyeni­n her binanın altın da zorunlu olması gereken otopark ları kağıt üzerinde daireye çevirdi ği, bunun için de ortalama 1 milyon ila 2 milyon arasında bir bedel talep etti ğini söylüyor. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli geçenlerde kentsel dönüşümde çok başarılı oldukların­ı anlat sa da vatandaşın yaşadığı dönüşüm çilesi kendisini doğrulamıy­or.

Hatta boşaltılan binaların yıkım süreç leri geciktikçe bölgede başka sorunlar da yaşanıyor.

Bu boşaltılan binalar evsizler ve madde bağımlılar­ının mekanla rı haline gelmiş durumda…

O neden le de hem güvenlik anlamında sıkıntıya hem de yangınlara sebep oluyor.

Velhasıl demem o ki, Avcılar bir örnek…

Eminim, birçok belediyede evini dönüştürme­k isteyen vatandaşla­r benzer sorunları yaşıyordur. Hani, kentsel dönü şümü hızlandırm­ak için kırk takla atıyoruz ya… Bence işin belediye tarafına da odaklanmak gerekir. Belki işini doğru dürüst yapmayan belediyele­re yaptırım getirmek doğru olur.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye