Sabah

YATIRIMIN GÜCÜ YAPAY ZEKA TEKNOLOJIL­ERINDE

0 ’te yapay zekk şirketleri 50 milyar dolarlık gelir elde etti. Her teknoloji girişimi yapay zeka teknolojis­ini kullanmaya başladı. Yatırımcıl­arın odağında da yapay zekk teknolojis­i var

-

Dünyada yapay zekâ teknolojis­i, artık her alana etki eden bir kavram haline geldi. Her teknoloji girişimi teknoloji çözümü üretirken, yapay zekâ teknolojis­ini sonuna kadar kullanmaya gayret ediyor. 2023 yılı, yapay zekâ şirketleri­nin 50 milyar dolarlık şaşırtıcı bir gelir elde etmesiyle risk sermayesi sektöründe çok önemli bir yıl oldu. Bu yatırım eğilimi, yalnızca yapay zekâ teknolojil­erinin büyüyen olgunluğun­u ve potansiyel­ini yansıtmakl­a kalmıyor, aynı zamanda gelecek yıllarda devam eden inovasyon ve büyümeye de zemin hazırlıyor.

Deneyimli girişim sermayesi fonları, kurumsal girişim sermayesi fonlarının odağında yapay zekâ teknolojis­i var. Türk Telekom'un girişim sermayesi iştiraki TT Ventures özellikle yapay zekâ teknolojis­i odaklı girişimler­e olan yatırımlar­ıyla dikkat çekti. Akbank sadece Türkiye'de değil, yurtdışınd­a da100 milyon dolarlık fonla yapay zekâ teknolojis­i girişimler­ini takip ediyor. Erken aşama girişimler­e odaklanan uluslarara­sı hızlandırm­a fonu Simya VC, 2023 yılında toplam 6 girişime 2.1 milyon dolar yatırım yaptı. Yatırımlar­da teknoloji girişimler­inin yapay zekâ teknolojis­i dikkat çekti.

TOPLAM 280 GÖRÜŞME YAPTI

2024 yılında ikinci fonunu kurmaya hazırlanan Simya VC, bu yıl da 10'un üzerinde girişime yatırım yapmayı hedefliyor. Türkiye'nin ilk kurumsal girişim sermayesi fonu 212'nin, erken aşama girişimler­e yatırım yapma hedefi doğrultusu­nda Neo Portföy ve dünyanın en iyi hızlandırm­a programlar­ından biri olan Alchemist Accelerato­r ile beraber haya- ta geçirdiği Simya VC, geçtiğimiz yıl toplam 280 girişimle görüştü.

 ?? ??
 ?? ?? On Hayat Timur
SIRT timur.sirt#sabah.com.tr
Dijital Girişimci Ekonomisi
On Hayat Timur SIRT timur.sirt#sabah.com.tr Dijital Girişimci Ekonomisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye