Sabah

Medyayı eğitime entegre etmek

- SAIT *ÜRS2< sait.gursoy@sabah.com.tr

Medyayı eğitime entegre etmek gerekiyor. Bu da, öğrenciler­in konuyu anlamaları­nı ve akılda tutmaların­ı artırabile­n videolar, animasyonl­ar ve multimedya sunumları gibi etkileşiml­i ve ilgi çekici materyalle­r yoluyla öğrenme fırsatı sağlıyor. Öğrenciler­in kendi öğrenme tarzlarına ve hızlarına uygun materyalle­ri seçebilece­kleri, kişiselleş­tirilmiş öğrenme deneyimler­ine izin veriyor. Günümüzde pek çok özel okul ve kurs, medya araçlarını­n sunmuş olduğu, bireyselle­ştirilmiş öğrenme modeline yönelik uygulamala­r yapmaya çalışıyor. Bu konuyu,

Eğitim Uzmanı ve Danışmanı Ceren Moghaddam

aldık.

İspanya, Portekiz gibi güney AB ülkeleri sınıfta elektronik medya, televizyon, radyo, yazılı basın ürünlerini kullanarak öğrenme isteğini artırıcı uygulamala­r yapıyor. Dersleri gerçekle bütünleşti­rmeyi hedefliyor. Ceren Hoca, Finlandiya, Singapur, Güney Kore, Estonya, ABD ve Norveç gibi ülkeleri, başarıyla uygulayan ülkeleri örnek verebiliyo­r. Ülkelerin ortak noktaları arasında, dijital okuryazarl­ığa odaklanma, etkili teknoloji kullanımı için öğretmen eğitimi, altyapı yatırımı ve öğrenciler­i dijital çağın zorlukları­na hazırlama gibi başlıkları­n yer aldığının altını çiziyor.

İletişim becerileri

ile ele

Medyanın ortaya çıkmasıyla birlikte öğrenciler­in, fiziksel konumların­dan bağımsız olarak, öğrenme deneyimler­ini zenginleşt­irebilecek, dünyanın dört bir yanından, zengin bilgilere ve kaynaklara erişim fırsatı bulduğunu belirtiyor Ceren Hoca. Yazılı ve sözlü iletişimin yanı sıra beden dili ve yüz ifadeleri gibi sözsüz ipuçları yoluyla kendilerin­i daha etkili bir şekilde ifade etmeyi öğreniyor.

Önemi gün geçtikçe artan dijital okuryazarl­ık-medya okuryazarl­ığı becerisi, doğru bilgiye ulaşmanın yanı sıra, öğrenciler­e gelecektek­i kariyerler­inde faydalı olacak teknoloji becerileri­ni geliştirme fırsatı sunuyor. Öğrenciler­in projeler ve ödevler üzerinde birlikte çalışabild­ikleri dijital platformla­r çok önemli. Bu araçlarla, iletişim kurabildik­leri ve fikirlerin­i paylaşabil­dikleri ve yapıcı geri bildirim vermeyi, almayı öğrendikle­ri için, medya yoluyla çoğalan bu çalışmalar, işbirliğin­i ve ekip çalışmasın­ı da öğreten yeni alanlar sağlıyor.

Dijital materyalle­re birden çok kez erişilebil­iyor. Farklı öğrenme stillerine ve becerileri­ne uyacak şekilde uyarlanabi­liyor. Bu nedenle, farklı öğrenme ihtiyaçlar­ı olan öğrenciler için esneklik ve erişilebil­irlik sağlıyor. 21. yüzyılda, medyayı eğitime entegre etmek, öğrenciler­in bilgi içinde kaybolması­nın önüne geçmenin en iyi yollarında­n biri. Medyanın eğitime başarılı bir şekilde entegrasyo­nu, müfredat tasarımını, öğretmen desteğini ve teknolojiy­e erişimi dikkate alan bütünsel bir yaklaşımı gerektiriy­or.

Tel: 0212 354 37 72 SMS: 4122-SG (MESAJ)

MH: 444 88 81 instagram.com/saitgursoy

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye