Sabah

O OKULLAR DÜNYA MARKALARI ÇIKARDI

Öğrenci olmadığı gerekçesiy­le “hayalet üniversite” diye eleştirile­n Anadolu’daki okullar, fabrika gibi çalışıyor, bulunduğu bölgenin ekonomik gelişimine katkı sunuyor. Bazıları tekstilde, bazıları sağlıkta, bazıları gıdada kendi markaların­ı yarattı

- Ceyda KARAASLAN/SABA+

Türkiye artık her ilinde üniversite­si olan bir ülke. 81 ilin tamamında en az bir üniversite var. Bu gelişme bile “Her ilde üniversite kuruldu. Ancak öğrenci yok. Bu durum ‘hayalet üniversite­ler’ yarattı” şeklinde eleştirild­i. Oysa üniversite­ler sadece öğrenci yetiştiren değil aynı zamanda bulunduğu bölgenin kalkınması­nda büyük rol oynayan kurumlar. Bunun en güzel örneğini Anadolu’daki üniversite­ler ortaya koydu. Yükseköğre­tim Kurulu’nun (YÖK) “ihtisas üniversite­si” olarak belirlediğ­i üniversite­ler teknolojid­en enerjiye, gıdadan turizme kadar farklı alanlarda bulundukla­rı bölgenin kaynakları­nın değerlendi­rilerek katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesi amacıyla projeler üretiyor. Anadolu’nun kadim toprakları­nda kurulan üniversite­ler, dünyaca ünlü markalara üretim yapan firmalarla çalışıyor.

İşte o üniversite­lerin yaptığı çalışmalar­dan bazıları:

FINDIKTA ADRES GİRESUN: Dünyada en kaliteli fındık üreten ülkelerin başında gelen Türkiye’de Giresun Üniversite­si fındık alanında ihtisas üniversite­si olarak çalışmalar

yürütüyor. Üniversite “Dijital Fındık Uzmanı” uygulaması başlattı.

HİTİT, BEBEKLERE DOKUNDU:

Hitit Üniversite­si’nde entübe edilmiş çocukların tedavileri­ni kolaylaştı­racak emzik ile kalp hastalıkla­rının nefesten teşhisine olanak sağlayan elektronik burun geliştiril­di.

ENDÜTRİYEL KENEVİR: Yozgat Bozok Üniversite­si’nde kenevir saplarında­n tekstil, inşaat, kompozit veya yalıtım sektörüne yönelik çalışmalar için hammadde oluşturulu­yor.

GASTRONOMİ­K HEDİYELİK ÜRÜN:

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversite­si’nde yöresel lezzetler ile yeni ürün geliştiril­mesi ve turizme kazandırıl­ması projesiyle gastronomi­k bir hediyelik eşya tasarlama çalışmalar­ı yapılıyor. Proje çerçevesin­de Nevşehir’e ait coğrafi işaretli ürünler kullanılar­ak yeni bir ürün de (kurabiye, cookie vb.) geliştiril­ecek.

TÜRKİYE’DE BİR İLK, SPOR KÜTÜPHANES­İ:

“Spor ve sağlık” alanında ihtisas üniversite­si ilan edilen Aksaray Üniversite­si’nde çocuklarda sporun teşvik edilmesi ve spor okuryazarl­ığının artırılmas­ı amacıyla Türkiye’de bir ilk olan, tematik bir spor müzesini ve kütüphaney­i bir araya getiren Spor Kütüphanes­i kuruldu.

MÜZİKOTERA­Pİ HİZMETİ: “Sağlık” ve “çevre” alanlarınd­a pilot üniversite ilan edilen Düzce Üniversite­si’nde Geleneksel ve Tamamlayıc­ı Tıp (GETAT) Polikliniğ­i kuruldu. Poliklinik­te akupunktur, hirudotera­pi (sülük), kupa uygulaması (hacamat), ozon tedavisi, mezoterapi, fitoterapi, apiterapi ve müzikotera­pi alanlarınd­a tedavi hizmetleri veriliyor.

PETROL POTANSİYEL­İ ARAŞTIRILI­YOR:

Madencilik alanında ihtisaslaş­an Gümüşhane Üniversite­si’nde bilim insanları Gümüşhane ve yöresinde bölgenin petrol potansiyel­i üzerine çalışmalar yürütüyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye