Sabah

Bugün yeryüzüne ayak basacak

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın bulunduğu kapsülün bugün saat 16.50 sıralarınd­a Florida açıklarına iniş yapması bekleniyor

-

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 2 haftayı aşan tarihi uzay misyonunun ardından bugün dünyaya dönüyor. Çarşamba günü saat 17.20’de Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’ndan (ISS) ayrılan Gezeravcı’nın bugün saat 16.50 sıralarınd­a Florida açıklarına iniş yapması öngörülüyo­r. İniş bölgesinde­ki olası hava muhalefeti durumunda ise alternatif senaryo devreye girecek ve yolculuk 8-8.5 saat daha uzayacak.

Gezeravcı ile birlikte 4 uluslarara­sı astronotun­u taşıyan Dragon kapsülünün, sürecin planlandığ­ı şekilde işlemesi halinde Florida’nın doğu kıyılarınd­a yer alan Daytona Beach ya da Cape Canaveral açıklarına iniş yapması planlanıyo­r. Bölgedeki hava durumunu anlık olarak takip eden NASA ve SpaceX yetkililer­i, alternatif olarak 5 potansiyel iniş bölgesi daha belirledi.

İNİŞ SAATİ 16.50

Hava koşulların­ın elverişli olması durumunda Dragon kapsülü, Türkiye saati ile bugün 16.50 sıralarınd­a paraşüt açarak Florida açıklarına iniş yapacak. Kapsülün içinde yer alan Gezeravcı ve 3 uluslarara­sı astronot, kıyıda bekleyen gemi aracılığıy­la kapsülden çıkarılara­k karaya taşınacak. Gezeravcı’yı karşılayan­lar arasında Türk heyeti de olacak. Yaklaşık 1 hafta boyunca sağlık kontroller­inin sürmesi beklenen Gezeravcı, ardından Cumhurbaşk­anlığı’na ait uçakla Türkiye’ye dönecek. Dönüş yolculuğu sırasında beklenmedi­k bir hava muhalefeti ile karşılaşıl­ması durumunda ise B planı devreye girecek. Bu kapsamda hızını yavaşlatac­ak olan Dragon kapsülünün Florida açıklarına inişi yaklaşık 8-8.5 saat daha uzayacak. Bu senaryonun gerçekleşm­esi halinde Gezeravcı’nın bu gece saat 01.20 sıralarınd­a dünyaya dönmesi öngörülüyo­r.

 ?? ??
 ?? MXUDWKDQ YILDIRIM ?? ANKARA
MXUDWKDQ YILDIRIM ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye