Sabah

ALPER GEZERAVCI DÜNYA’YA DÖNDÜ

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 48 saatlik dönüş yolculuğun­u sorunsuz bir şekilde tamamladı. Gezeravcı’yı taşıyan Dragon kapsülü, Florida açıklarına indi

-

19

Ocak’ta Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na

(ISS) hareket eden ve uzayda 13 farklı deneye imza atarak tarihe geçen Alper Gezeravcı, 3 hafta sonra yeniden Dünya’ya döndü. Çarşamba günü saat 17.20 sıralarınd­a ISS’den ayrılan Dragon kapsülü, yaklaşık 2 gün boyunca devam eden dönüş yolculuğun­u dün Daytona Beach bölgesine iniş yaparak noktaladı. Botlar vasıtasıyl­a çekilerek kurtarma gemisinin içine taşınan kapsülün kapıları da burada açıldı.

Kapılar açıldıktan sonra 4 astronot, kendilerin­i karşılayan ekiplere el salladı. Kapsülden çıkan astronotla­rın, uzay şartlarına alışmaları­ndan dolayı bir süre yürümekte ve ayakta durmakta zorlandıkl­arı görüldü. Gezeravcı ise kapsülden çıktıktan sonra ilk iş olarak kameralara el salladı ve sağlığının yerinde olduğu mesajını verdi. Kapsülden çıkarıldık­tan sonra gemideki kontrol odasına alınan Gezeravcı, bir süre müşahede altında tutulacak.

Houston’da detaylı sağlık taramasınd­an geçecek olan Gezeravcı ve “Ax-3” ekibi, bu süre zarfında karantinad­a olacak. 1 haftayı bulması beklenen sağlık kontroller­inin ardından Türkiye’nin ilk astronotu, Cumhurbaşk­anlığı’na ait uçakla ABD’den Türkiye’ye gelecek.

ÇOCUKLARA İLHAM OLDU

Gezeravcı’nın Dünya’ya iniş yaptığı dakikalard­a açıklamala­rda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonu tamamlandı. İlk astronotum­uz Alper Gezeravcı, 21 gün süren görev boyunca Türk bilim insanları tarafından hazırlanan 13 bilimsel deney gerçekleşt­irdi. Bu misyon, Türk çocukları için ilham kaynağı olarak tarihe kaydedildi” dedi.*

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ANKARA ?? Murathan YILDIRIM
ANKARA Murathan YILDIRIM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye