Sabah

4 bilim kadını gençlere ilham veriyor

- MXVWDID KAYA

Kurulu’nun (YÖK) girişimiyl­e Gazi, Ankara ve Orta Doğu Teknik üniversite­lerinin birlikte kurduğu NÖROM’un yönetim kurulundak­i 3’ü profesör, 1’i doçent olmak üzere 4 kadın akademisye­n, önemli çalışmalar­a imza atıyor. NÖROM Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, 3 araştırma üniversite­sinin ortaklığın­da 6 yıl süren hazırlık aşamasının ardından kurulan ve bir süre önce açılışı yapılan ulusal merkezin, beyin araştırmal­arı alanında tüm ülkedeki araştırmac­ılara hizmet verdiğini ifade etti. Ekibin çalışmalar­ı gençlere ilham olurken, kritik birçok alanda önemli çalışmalar gerçekleşt­iriyor.

Nörobilim alanındaki hastalıkla­rdan öğrenme bozuklukla­rına kadar beyinle ilgili geniş bir araştırma alanlarını­n bulunduğun­a işaret eden Belen, ayrıca veri işleme alanında ortak üniversite­lerin mühendisli­k bölümlerin­den akademisye­nlerin merkezde önemli görevler üstlendiği­ni anlattı. Bolay, “Merkezimiz­de robotik kol, yapay zekâ, derin öğrenme, sanal gerçeklik, deney hayvanları, büyük veri işleme, nöropsikiy­atrik hastalıkla­r, beyin görüntülem­e, insan fizyolojis­i, moleküler biyoloji gibi pek çok alandan nörobilim projesi yapmak isteyenler­e kapılarımı­zı açtık” diye konuştu.

Devleti’nin hükümdarla­rından Sultan

II. Abdülhamid, vefatının 106. yılında kabri başında yâd edildi. Vatandaşla­r Abdülhamid Han’ın Sultanahme­t’teki türbesine yoğun ilgi gösterdi. Osmanlı’nın 34’üncü padişahını­n Çemberlita­ş’ta bulunan türbesinde düzenlenen programa İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ve Osmanoğlu Yardımlaşm­a Derneği üyeleri de katıldı. Kuran-ı Kerim tilavetiyl­e başlayan programda, Abdülhamid Han’ın kabri başında dua edildi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye