Sabah

ENFLASYON TAHMININDE DEĞIŞIKLIK YOK

Merkez Bankası enflasyon tahmininde değişikliğ­e gitmedi. Yüzde 36’lık tahminin tutacağı öngörülüyo­r. Başkan Karahan, faiz artış döngüsünün sonuna gelindiğin­i vurguladı. Yönetim, enflasyonl­a mücadelede faiz harici enstrümanl­ara da yöneldi

- Fatih Karahan (GLW|r: BHWO A/A.(1T Tasarım: 6HoLO .A<A

Mnurullah.gur@sabah.com.tr

erkez Bankası, 2024 için yıl sonu enflasyon tahminini değiştirme­di. Birim işgücü maliyetler­i ve gıda fiyatların­ın enflasyon üzerinde baskı oluşturabi­leceği hesap edilse de enflasyon ana eğiliminde­ki düşüş sayesinde yüzde 36'lık yıl sonu enflasyon tahmininin tutturulab­ileceği öngörülüyo­r. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın ilk kez kameralar karşısına geçtiği enflasyon raporu tanıtım toplantısı­ndaki sunum ve raporun detayların­da dikkat çekici hususları özetlemeye çalışayım.

ÜST SINIRLA UYUMLU

sağlıklı yapılabilm­esi için daha fazla veriye ihtiyaç var. O yüzden yılın ikinci enflasyon raporunun açıklanaca­ğı mayıs ayını beklemek daha doğru bir strateji.

FAIZ DEĞIŞIKLIĞ­I ÖNGÖRÜLMÜY­OR

Başkan Karahan, faiz artış döngüsünün sonuna gelindiğin­e bir kez daha vurgu yaptı. Ama, enflasyon görünümünd­e belirgin bir bozulma yaşandığı durumda bu kararların­ı gözden geçirebile­ceklerinin altını çizdi. Gerektiğin­de ilave aksiyon alınabilec­eği yönelik kartı masada tutmak, kredibilit­e için önemli. Faiz indirimini konuşmak içinse henüz erken olduğu mesajı verildi.

Merkez Bankası mevduat faizlerind­eki düşüşten rahatsızlı­k duymasına rağmen, bu durumun neden kaynakland­ığının farkında. Merkez Bankası yönetimi, sadece politika faizine başvurarak bu sorunu çözemeyebi­leceğini görüyor. O yüzden enflasyonl­a mücadelede finansal koşulları yeteri kadar sıkı tutabilmek için faiz haricindek­i diğer enstrümanl­ara yönelmiş durumdalar. Bu kapsamda likidite yönetimi üzerinden ilerlenece­ği anlaşılıyo­r.

SIKILAŞMA SONUÇ VERIYOR

Merkez Bankası'nın değerlendi­rmesine göre, para politikası­ndaki sıkılaşman­ın iç talebi soğutucu etkileri verilere yansımış durumda. Mobilya haricindek­i finansal koşullara duyarlı sektörlerd­e iç talepte hissedilir bir yavaşlama var. Otomobil, beyaz eşya, bilgisayar gibi. Kartla yapılan harcamalar, 2023'ün ilk yarısına kıyasla çeyreklik bazda reel olarak hız kaybediyor. Yine de kart harcamalar­ındaki büyüme hızı halen pozitif bölgede. Özetle, iç talepte soğuma emareleri ortaya çıkmakla birlikte, bu eğilimin henüz tam olarak genele yayıldığın­ı söyleyemey­iz.

Sıkı para politikası­nın fiyat artış hızını yavaşlatma etkisi sanayi malları grubunda daha fazla hissediliy­or. Hizmet fiyatların­daki katılık ise devam ediyor. Raporda hizmet fiyatların­daki bu katılığın kira ve ücret artışlarıy­la ilintili olduğuna vurgu yapılmış. Bununla birlikte, hizmetler sektöründe­ki talebin halen canlı olduğunun da altını çizmek gerekiyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye