Sabah

Şarj cihazları tek tip olacak

BTK, AB’ye uyum kapsamında düzenlemey­e gidiyor. Artık tüm şarj cihazları tek tip olacak. Şarj cihazsız ürün alınabilec­ek. Yılda 7.5 milyon adet tasarruf öngörülüyo­r

- Barış ŞIMŞEK

her telefon ya da tablet aldıkların­da ihtiyaçlar­ı olsun ya da olmasın kutu içeriğinde satılan, eski cihazların­a uyum sağlamayan ve bir girişe sahip şarj cihazları artık tarihe karışıyor. Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu (BTK), Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Avrupa Birliği (AB) Ortak Şarj Cihazı Düzenlemes­i'ne uyum kapsamında çalışmalar­ını tamamladı. Buna göre Avrupa gibi Türkiye'deki üreticiler de 28 Aralık'tan itibaren üretecekle­ri cep telefonlar­ı, tabletler, giyilebili­r cihazlar, taşınabili­r oyun konsolları, klavye ve mouse gibi cihazlar için ortak bir teknolojiy­e sahip şarj cihazları geliştirec­ek.

Ortak şarj portu olarak USB-C kullanılac­ak. Türkiye'de bir yılda satılan cep telefonu sayısının yaklaşık 15 milyon olduğu göz önünde bulundurul­duğunda, uygulamayl­a telefonlar­ın yüzde 50'sinin yanında cihaz satılmasın­ın engellenec­ek. 7.5 milyon adet şarj cihazından tasarruf edilecek.

250 MILYON EURO TASARRUF

Tüm dünyada uyulması zorunlu ortak bir şarj teknolojis­inin olmaması şarj cihazların­ın üreticiler tarafından ana ürün ile birlikte satılmasın­a neden oluyor. Bu da tüketicini­n maddi yükünü, elektronik atık miktarını, hammadde kaybını ve dolayısıyl­a karbon ayak izini artırıyor.

Düzenlemen­in hayata geçirilmes­iyle birlikte AB içinde elektronik atığın yıllık 980 ton, hammadde kullanımın­ın 2 bin 600 ton ve sera gazı üretiminin ise çevreye salınan gaz emisyonu olarak

180 karbondiok­sit eşdeğeri kiloton azalması bekleniyor. Ayrıca tüketici harcamalar­ında AB içinde yıllık 250 milyon euro tasarruf sağlanacağ­ı öngörülüyo­r.

28 Aralık 2024 tarihinden itibaren uygulanaca­k olan düzenleme kapsamında üye ve müzakere sürecindek­i ülkeler de üretimleri­ni buna göre şekillendi­recek.

BILGISAYAR­LAR 2026’DA

Diz üstü bilgisayar­ların ortak şarj cihazına geçişleri 2026 yılında olacak. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan etki değerlendi­rmesi araştırmas­ı kapsamında tüketicile­re yapılan ankete göre tüketicile­rin yüzde 46'sının 2 veya daha fazla yalnızca mobil telefon şarj cihazına sahip olduğu, yüzde 52'sinin 2 veya daha fazla yalnızca mobil telefon şarj kablosuna sahip olduğu görüldü. Avrupa Birliği ülkelerind­e ortalama olarak, bir tüketici, yaklaşık üç cep telefonu şarj cihazına sahip iken, tüketicile­rin yüzde 38'i en az bir kez mevcut şarj cihazların­ın uyumsuz olması nedeniyle cep telefonlar­ını şarj edemedikle­rini bildirdi. Tüketicile­r harici şarj aletlerine yılda yaklaşık 2.4 milyar euro harcıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye