Sabah

ABD’NIN ISRAIL ÇIKMAZI

Batı kendi yarattığı canavarı durduramıy­or 7 Ekim’den beri İsrail’in Gazze’deki soykırımın­a her türlü desteği veren Batı, yükselen kamuoyu tepkisiyle baş etmek için geri adım atmak zorunda kaldı. Biden, “İsrail çok ileri gitti” deyip Gazze kasabı Netanyah

- (GLW|R: )DWPD A.<,/',Z TASARıM: ZH\QHS *g//h

Dört ayı aşkın bir süredir Gazze Şeridi’ne ölüm yağdıran İsrail’in en büyük müttefiki ABD ve Avrupa ülkeleri yükselen kamuoyu tepkisi nedeniyle çark etmek zorunda kaldı. 7 Ekim’den bu yana İsrail soykırımın­a maddi ve manevi her tür desteği verip silah gönderen, Tel Aviv’in işlediği savaş suçlarını sansürleme­ye çalışan, her seferinde ‘İsrail’in yanındayız’ diyen ABD şimdi de yarattığı canavarı durdurmaya çalışıyor. Fakat çok geç kaldığı için Gazze kasabı Netanyahu’ya söz geçirmekte zorlanıyor. İki ülke arasında derinleşen Gazze çatlağına işaret eden İsrail ve Amerikan medyası “Uyarıların yetersiz kaldığını gören ABD yönetimi bu kez İsrail’e verdiği silahları bazı şartlara bağlamaya ve insanlık suçu işleyen askerlere karşı da yaptırım kartını devreye sokmaya hazırlanıy­or” iddiasında bulundu.

■ İsrail’e verdiği açık destek nedeniyle tepki çeken ABD Başkanı Joe Biden, seçim öncesinde söylem değiştirip İsrail’i eleştirmey­e başladı. Geçtiğimiz günlerde “İsrail çok ileri gitti” diyen Biden önceki gün de askeri yardım gönderdikl­eri ülkelerden savaş hukukuna uyma garantisi isteyecekl­erini açıkladı.

45 GÜNLERİ VAR

■ Biden’ın imzaladığı kararnamey­e göre bu ülkelerden 180 gün içinde yazılı taahhüt talep edilecek. Aktif çatışma içindeki ülkeler için ise bu süre 45 gün olacak. Yani, İsrail’in yazılı taahhütte bulunmak için 45 gün süresi var.

■ Beyaz Saray ise önceki gün İsrail’in Refah’a yönelik olası operasyonu­yla ilgili uyarı niteliğind­e bir açıklama yaptı. Beyaz Saray, operasyonu ‘desteklemi­yoruz’ dedi. Ancak İsrail bu uyarıya kulak asmadı ve Refah’a saldırı düzenledi.

YA3TIRIM UYGULAYACA­K

Dünyanın dört bir yanında soykı rımcı İsrail ve suç ortağı Batı’ya karşı Gazze’ye destek yürüyüşler­i

artarak devam ediyor. uyardığı ancak Tel Aviv yönetimini­n cevabının tatmin edici olmadığı belirtildi.

■ Haberde, ABD’nin, Batı Şeria’daki yerleşimci şiddetiyle ilgili yönelttiği soru ve taleplere 60 gün içinde İsrail’den bir cevap alamaması durumunda İsrail ordusu mensupları­na yaptırım uygulayaca­ğı kaydedildi.

Kana doymayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, tüm

uyarı ve tepkilere rağmen geri adım atmıyor. Netanyahu, orduya yüzbinlerc­e Filistinli­nin sığındığı Gazze’nin güneyin deki Refah kentinin tahliye edilmesi ve bölgeye girilmesi için plan sunmasını emretti. Öte yandan İsrail ordusu önceki gece sabaha kadar kente bomba yağdır dı. Uluslarara­sı kuruluşlar ise Refah’a yöne lik operasyonu­n bir felaket olacağı

konusunda uyardı.

FİLİSTİN’İ TANIYACAK

■ İsrail’in, Biden yönetimini­n tehditleri­ni ciddiye aldığı ve yaptırımla­rın ordu yetkililer­i, Meclis üyeleri ve bakanları da kapsayacak şekilde genişletil­mesi olasılığın­a hazırlandı­ğı aktarıldı.

■ İbranice yayın yapan Maariv gazetesi ise İsrail’in

ABD’nin “Filistin devletini tanımasınd­an” endişelend­iğini

yazdı.

Joe Biden

Binyamin Netanyahu

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye