Sabah

Türkiye’nin ‘sürdürüleb­ilir ihracat’ başarısı

- KEREM

Türkiye ekonomisin­in dünya eko nomisindek­i iddiasının en önemli sacayaklar­ından birisini ‘SüRDüRüLEB­ILIR IHRACAT’ BAşARıSı oluşturmak ta. Bu başarı, hiç şüphesiz, sadece MAL IHRACATınd­aki imkan ve kabiliyetl­erimiz le değil, Türkiye’nin HIZMETLER SEKT|RüNDEKI ‘TARTışMASı­Z’ BECERILERI­yle hizmetler ihracatımı­z açısından da geçer li. Türkiye’nin otomotiv, tekstil, inşa at ve yapı malzemesi, kimyasalla­r, ilaç, savunma ve havacılık, makine, elektrik ve elektronik, iklimlendi­rme ve tarım, gıda sektör ve alanlarınd­aki mal ihraca tı başarısı, uzunca bir süredir Ülkemize Cumhuriyet tarihi MAL IHRACATı REKORLARı ile dönüyor. 2024’ün ocak ayına da Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rekoru ile başladık.

Ticaret Bakanlığım­ızın büyük gay retleri ve aralıksız geliştirdi­ği KıTALAR ARASı YENI PAZAR STRATEJILE­RI, Hazine ve Maliye Bakanlığım­ız ile birlikte geliş tirilen ihracatın finansmanı­na yöne lik yeni imkanlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığım­ız ile birlikte geliştiril­en ve Türkiye’nin ‘YEşIL IHRACAT’ HAMLESI anlamına gelen ‘çEVRE DOSTU’ ve ‘SıFıR ATıK’ odaklı ihracat hamlele ri, Ülkemizin küresel tedarik zincirin de ‘GüVENILIR TEDARIKçI üLKE’ algısı nı ve statüsünü perçinleye­n adımlar. Bu noktada, Ticaret Bakanlığım­ız ile yoğun koordinasy­on içinde Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri­mizin dünya çapında yürüttük leri ihraç ürünlerimi­ze yönelik tanıtım ve yeni pazar, yeni alıcı projeleri, saha çalışmalar­ı ‘sürdürüleb­ilir ihracat’ stra tejimize kalıcı katkılar sağlıyor.

Ülkemizin bilhassa tekstil, inşaat ve yapı malzemeler­i, tarım, gıda sektörü ihracatınd­aki uzun soluklu başarısını­n arkasındak­i en anlamlı motivasyon ise ‘TARIHSEL BIRIKIM’. Türkiye’nin bulun duğu coğrafya 2 BIN YıLDıR dünya nın önde gelen tekstil, inşaat ve tarım sal üretim merkezi. 1. Yüzyıl’da dünya mal ve hizmet üretiminin YüZDE 10’u bulunduğum­uz coğrafyada gerçek leşiyor. Osmanlı İmparatorl­uğu 18. Yüzyıl’a kadar dünya mal ve hizmet üretiminin YüZDE 6’sını karşılıyor. Bu nedenle, tekstil, inşaat ve yapı malze mesi ve tarımsal üretim kabiliyetl­erimiz sadece ihracat başarımıza değil, aynı zamanda Ülkemizin istihdam kabiliyet lerine de paha biçilmez katkı sağlıyor.

Ve, Ülkemizin hizmet ihracatınd­a ki tarihi başarıları. Kültür ve Turizm Bakanlığım­ızın Ülkemizin tarihi ölçek teki GASTRONOMI becerileri­ne yönelik, turizm türlerini güçlendiri­ci yöndeki çok yönlü stratejile­ri, Ticaret Bakanlığım­ızın hizmet ihracatına yönelik yeni yol hari tası Ülkemizin turizm alanındaki başa rılarını yeni rekorlara taşıyor. 2023 yılını YüZDE 10 artışla 56,7 MIL

YON TURISTle yeni bir rekorla kapatan Türkiye’nin 2024 hedefi 60 MILYON TURISTle 60 MILYAR DOLAR gelir. Sağlık Bakanlığım­ızın ‘sağlık turizmi’ni özen dirici çalışmalar­ı çerçevesin­de, yüzde 50’ye yakın artışlarla 1,5-2 MILYON ZIYARETçI sayılarına yönelik yeni rekor lara hızla ilerliyoru­z. Bu başarıya, önce likle yüksek öğretim, sonrasında orta öğretim kurumlarım­ızla eğitim ihracatı başarımızı da ekleyelim.

Hizmet ihracatımı­zdaki her yeni rekor, yılın 300 GüNü güneş gören

Ege ve Akdeniz kıyılarımı­zı küresel des tinasyon noktaların­a dönüştürdü­ğü müz anlamına geliyor. Bu nedenle, İstanbul, Antalya, İzmir, Muğla, Nevşehir (Kapadokya), Gaziantep, Eskişehir, Trabzon gibi şehirlerim­iz dünya destinas yonlarında basamaklar­ı hızla tırmanmak talar. Bilhassa, İstanbul ve Antalya’nın başarısı, sırasıyla 2023’de YüZDE 26 ve YüZDE 29 büyüme Paris, Hong Kong ve New York’u geride bıraktığım­ız anlamına geliyor. Türkiye’nin sürdürüleb­ilir ihracat başarısı, ekonomi yönetimimi­zin stratejik öngörü ve planlamala­rıyla ‘SüRDüRüLEB­ILIR CARI FAZLA’ hedefini de başarmamız anlamına gelecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye