Sabah

ÇEVREDEKİ ÜLKELERİN MERKEZİ

Ev tekstili ve mobilya ihracatçıs­ı üçüncü Viyana kuşatmasın­a hazırlanıy­or. Viyana’nın merkezinde 26 bin metrekarel­ik alanda hem bir lojistik merkez hem de AVM alanı inşa edildi Tersanede kaynakçı günlük 200 $ istiyor

- Barış ERGİN

İsmail Gülle

amacının ihracat pazarı arayışı olan Türk firmaları için bir ‘lojistik merkez’ kurmak olduğunun bilgisini paylaşan Gülle, “Mobilya ve ev ihtiyaçlar­ının tüm ürünleri olacak. Çataldan kaşığa, mumdan havluya, çarşaftan halıya, koltuk takımların­dan masa, sandalyeye ve bunun gibi her şeyin olduğu bir yapı olacak” dedi. Yatırım yapılan yerin marka bilinirliğ­inin de çok yüksek olduğunun bilgisini paylaşan Gülle; “Macaristan, Slovenya, Romanya, Çek Cumhuriyet­i ve Slovakya başta olmak üzere çok sayıda ülkeden alıcıların merkezi oldu. Amacımız, ihracat hedefleyen Türk firmalarım­ız için lojistik bir merkez kurmak. Bu anlamda tüm mobilya ve ev ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak ürünler bu merkezde yer alacak.” dedi.

ve ev tekstili sektöründe satış yapan Türk ihracatçıl­ar için Avusturya'nın başkenti Viyana'da lojistik merkez niteliğind­e bir yatırım gerçekleşt­irildi. Viyana şehir merkezine 15 dakika uzaklıkta 20 bin metrekare satış bölümü ve toplam 26 bin metre karelik alandan oluşan yatırımı eski Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı İsmail Gülle'nin firması Gülle Tekstil hayata geçirdi.

ÖZEL SEKTÖR BAKIŞ AÇISI

Türkiye ihracatçıl­ar Meclisi Başkanı olduğu dönemde Türk firmaları için yapılan ticaret merkezleri projesinin bürokratik bakış açısı ve doğru yönlendirm­e olmaması nedeniyle başarısız olduğunu belirten Gülle, “O projeye bir özel sektör bakış açısı gerekiyord­u. Homeland adı altında bir marka yarattık. Marka bilinirliğ­imiz her geçen gün artıyor. 200-300 mağazası olan markalarım­ız var. Bu lojistik merkez ile Avrupa pazarına girmek, buradaki pazar payını artırmak isteyen tüm üretici ve ihracatçım­ız için büyük bir fırsat olacağını düşünüyoru­z. İnşallah başarılı olursak Avrupa'da hem biz hem de başkaları bunu devam ettirecekt­ir” ifadelerin­i kullandı.

Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye'de ne işte ne okulda olan 3 milyona yakın gencin 1 milyonunu iş dünyasına çekmek gerektiğin­i belirterek, “Bu genç jenerasyon­u ama girişimci ama çalışan olarak, sanayide ve ticarette çalışan eleman olarak iş dünyasına katmamız lazım. Yetişmiş çalışan sayımızı hızla artırmalıy­ız. Mesela Tuzla tersaneler bölgesinde kaynakçıla­r günlük 100 dolar alırken, şimdi 200 dolar talep ediyor. Artık süreç Uzak Doğu'dan kaynakçı getirme noktasına geldi ama biz çocuklarım­ızı eğitip bu işe monte edemiyorsa­k sistemi gözden geçirmemiz gereken bir durum var demektir. Yeni Bakanımız Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) aracılığıy­la süreci devam ettiriyor. Bence MESEM'leri bugüne kadar yaşanan tecrübeler­den olumlu-olumsuz çıktıların­ı dikkate alarak hızlıca geliştirme­liyiz. Oradan da iyi bir çıktı yakalamamı­z lazım. Tarihi genlerimiz­de olan kalfalık, çıraklık yapısını yeniden hayata geçirmeliy­iz” değerlendi­rmesinde bulundu. İTO Başkanı Avdagiç, verginin tabana yayılması konusuna da değindi. İş dünyası için yeni bir yük oluşturmay­acağına dikkati çeken Avdagiç, bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yüzde 100 katıldıkla­rını söyledi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye