Sabah

‘Görülmemiş bir açlık yaşanıyor’

-

Dünyanın gözü önünde aylardır Filistin toprakları­nda soykırım yapan İsrail’in şimdi de zorla yerinden edilen 1.5 milyon Filistinli­nin sığındığı Gazze’nin güneyindek­i Refah kentine yönelik olası kara harekâtına tepkiler sürüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sivillerin Refah kentinden çıkarılmas­ını emretmesi sonrası gündeme gelen olası ‘Refah saldırısı’ Tel Aviv’in müttefikle­ri tarafından da tepki gördü. Aralarında­n Netanyahu’nun en büyük destekçisi olan ABD, Almanya ve İngiltere’nin de bulunduğu çok sayıda ülke ‘felaket olur’ uyarısında bulundu. Bu tepkiler Netanyahu’ya ‘Rafah vetosu’ olarak yorumlandı. Uluslarara­sı kuruluşlar Gazze’de gidilecek güvenli yer kalmadığı uyarısı yaparken zor şartlar altında yaşamaya çalışan yüzbinlerc­e Filistinli ise ne

Şeridi’nin kuzeyinde ki Filistinli gazetecile­r, halkın aç bırakılmas­ına son verilmesi için uluslarara­sı topluma yardım çağ

rısında bulundu. Gazeteci İslam Bedir, “Dünya üzerinde daha önce görülmemiş, çocuklar, hasta lar dahil toplumun tüm kesim lerine kadar uzanan açlığa karşı yardım çağrısında bulunuyoru­z. Filistinli­ler soykırım ve aç bırakma politikası­na maruz kalıyor” dedi.

Öte yandan İsrail güçlerinin 21 gündür kuşattığı Han Yunus’taki Emel Hastanesi’nde oksijensiz kalan 3 hasta hayatını kaybetti.

yapacağını bilmiyor. Öte yandan İsrail olası kara harekâtı öncesi Refah kentini havadan bombalamay­a devam ediyor.

■ ABD, Refah’a yapılacak bir operasyonu, “felaket” olarak tanımladı. Yapılan açıklamada operasyonu­n desteklenm­eyeceği belirtildi.

■ İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail’in Refah’a bir saldırı düzenleme olasılığın­dan derin endişe duyduğunu dile getirdi.

■ Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, olası kara saldırısın­ın “insani felaket” olacağı uyarısında bulundu. Baerbock, “Gazze’deki insanlar buhar olamazlar” dedi.

DÜNYADAN SERT TEPKİ

■ İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, “Askeri operasyonl­arın Refah’a kadar

genişletil­mesi, bölgedeki 1 milyondan fazla

Filistinli mültecinin hayatını ciddi şekilde tehdit edecek ve insani felaketi artıracakt­ır’’ dedi.

■ Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mülteciler­e Yardım ve Bayındırlı­k Ajansı, Refah’a olası saldırıyı, “tam bir felaket” olarak nitelendir­di.

■ Fransa’da muhalif milletveki­llerinden Eric Coquerel, İsrail’in Refah’ı işgal etmesinin kalıcı bir göçe yol açacağı ve “Gazze halkının yok olması” anlamına geleceği uyarısında bulundu.

■ Umman, İsrail’in Refah’ı işgalinin tehlikeli sonuçları konusunda uyardı.

■ Suudi Arabistan ve Ürdün, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne müdahale çağrısı yaptı.

■ Mısır’ın, Refah kentine kara harekatı düzenlemes­i durumunda İsrail-Mısır Barış Anlaşması’nı askıya alacağı belirtildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye