Sabah

Küçük partiler denklemi değiştirir mi?

- 0DKPXW g9hR

ürkiye 1 Mart’ta bir yerel seçime gidiyor ama bu seçimler bir yerel seçimden çok daha fazlası. Çünkü bu seçimler, henüz listeler netleşmese de siyasetin geleceğini­n şekillenme­si açısından bir dönüm noktası olacak.

İki mayıs seçiminde Altılı Masa ittifakını­n ağır yenilgi alması bunun işaretini verdi. Önce hayal kırıklığı yaratan Altılı Masa ittifakı dağıldı ve muhalefet partilerin­de iç kavga başladı. CHP ve DEM’de yönetim değişti, İyi Parti de istifalar ve iç kavgayla irtifa kaybetti. Kısaca muhalefeti­n merkez partileri seçmenini küstürdü ve büyük oranda kaybetti.

Muhalefet bu moralsizli­kle yerel seçimlere gidiyor. Bu da doğal olarak küçük ve marjinal partilere yeni bir imkan sunuyor. Uçlara savrulan, göç ve dini hassasiyet­ler üzerinden siyaset yapan partiler bu süreçte daha sert bir siyaset izleyecek.

Bu siyasi zemini karanlık güçler terör örgütlerin­i devreye sokarak daha da derinleşti­riyor.

Baksanıza, son gönlerde arka arkaya PKK’dan DHKP-C ve DEAŞ’a birçok terör örgütünün ciddi saldırılar­ına tanık olduk. Bu dönemde artan kışkırtıcı meczup çıkışlar da tesadüf olmasa gerek.

En son İstanbul Küçükçekme­ce’de AK Parti’nin belediye başkan adayı $ziz Yeniay’ın katıldığı toplantı yönelik saldırı da farklı değil.

Bir terör uzmanı şöyle diyor: “Bir ülkede ter|r bir kilise yi, bir dini mekanı veya bir seçim merkezini seçiyorsa bu karışıklığ­ın işaretidir.”

Bu kaotik tablo içinde bir seçime gidiyoruz ve partiler büyük oranda genel seçimlerin aksine bu seçimlere kendi adayıyla katılıyor.

Çok adaylı, çok denklemli ve biraz da sert geçecek bir seçim yaşanacak.

Peki ortaya nasıl bir tablo çıkartacak ve seçmen nasıl bir tercih yapacak?

Büyükşehir­lerde görülüyor, seçim büyük oranda AK Parti ile CHP arasında geçecek. Özellikle büyükşehir­lerde ayrı aday çıkartan İyi Parti, DEM, Yeniden Refah ve Zafer Partilerin­in performans­ları doğal olarak bu iki büyük partiyi de etkileyece­k.

Bu da sadece küçük partilerin değil büyük partilerin de seçimi hafife almamaları gerektiğin­i gösteriyor. Çünkü bu seçimlerde seçmenin vereceği karar, 1 Nisan sonrası siyasette kimlerin kalıcı kimler gidici olduğunun işareti olacak.

AK Parti ve MHP, Cumhur İttifakı olarak genel seçimleri kazandı ama yerel seçimde de aldığı oyu koruması gerekir ki önümüzdeki 4 yılı sorunsuz geçsin.

Durum CHP açısından daha kritik... CHP Genel Başkanı ÖzJür Özel ilk seçim sınavına çıkacak. Gerçi kurultayı kazandı ama eşbaşkanlı­k pozisyonu ve aday belirlemed­e yaşanan kavgalar nedeniyle süreci kötü yönetti. Geçen seçimde alınan 11 büyükşehri koruyamazs­a o koltukta oturması zor.

Ama daha kritik olan

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun durumu. İmamoğlu kendi kişisel kariyer planlaması nedeniyle bu seçimleri İstanbul gerçeğinde­n kopartıp genel seçim havasına sokarak, Erdoğan karşıtlığı ve toplumsal gerilim üzerinden yürütmek istiyor. Ama her partinin kendi adayını çıkartması, AK Parti adayı 0urat Kurum’un pozitif bir rüzgar estirmesi işinin hiç de kolay olmadığını gösteriyor. Kaybederse CHP’nin başına geçme hayali bile hayal olur.

İyi Parti, DEM ve Yeniden Refah Partilerin­in kalıcı olup olmayacakl­arı da alacakları oya bağlı. Başkan Erdoğan’ın güçlü liderliği, bölgesel kuşatmalar ve Cumhur İttifakı nedeniyle en azından bu seçimde, AB ülkelerind­eki gibi merkezden marjinal partilere bir kayış ihtimali görülmüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye