Sabah

FIRSATÇILA­RA GEÇIT VERILMIYOR

Ticaret Bakanlığı, fırsatçıla­ra göz açtırmıyor. Otomobil ilanlarını mercek altına alan bakanlık, ikinci el aracı sıfırdan pahalıya satmaya çalışan iki şirkete ceza kesti

-

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışların­da fırsatçıla­ra geçit vermiyor. 1 Temmuz 2024’e kadar geçerli olan 6 ay 6 bin kilometre ve ikinci el araçların sıfırından pahalıya satılamaya­cağı düzenlemel­eriyle fiyatlar üzerindeki köpüğü alan bakanlık, ilan sitelerind­eki otomobil ilanlarını da radarına aldı. Son olarak Bakan Otomotiv ve Deluxe Motors isimli iki firmaya 347 biner lira ceza kesen Ticaret Bakanlığı, firmaların satışa sundukları ikinci el otomobil ilanlarına “İlave fiyat eklenecek”, “Ekstra donanım fiyata eklenecekt­ir” gibi ifadeler yazarak araçları sıfırından pahalıya satmaya çalıştıkla­rını tespit etti.

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, fahiş fiyatlarla vatandaşı mağdur etmeye çalışan fırsatçıla­ra karşı denetimler­ini aralıksız sürdürüyor. Kurul son yaptığı toplantıda “sahibinden.com” isimli ilan sitesinde otomobil ilanı veren Bakan Otomotiv ve Deluxe Motors isimli iki şirkete ceza kesti.

Bakan Otomotiv tarafından verilen ilanın açıklama kısmında, “Aracımızın fiyatı aksesuarsı­z standart baz model fiyatıdır. Ekstra donanım opsiyonlar­ı fiyata eklenecekt­ir” şeklinde ifadelere yer verildiği tespit edildi. Deluxe Motors tarafından verilen ilanda ise “İlave fiyat eklenecek! Araçtaki fiyat farkı 108 bin TL’dir. İlandaki fiyata eklenecekt­ir” şeklinde ifadelere yer verildiği belirlendi. İlanların Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamala­r Yönetmeliğ­i’ne aykırı olduğunu belirleyen Bakanlık, “Fiyat hakkında eksik bilgi vermek veya anlam karışıklığ­ına yol açmak suretiyle tüketicile­r yanıltılam­az. Reklamlard­a tüketicile­rin bilgisine sunulan fiyat, mal veya hizmetin tüm vergiler dâhil toplam satış fiyatı olmalıdır” değerlendi­rmesinde bulundu. İlanları yayından kaldırtan kurul, her firmaya 347 bin 128 lira idari para cezası uyguladı.

İKİNCİ EL SATIŞLAR RADARDA

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtların­ın Ticareti Hakkında Yönetmelik­te Değişiklik Yapılmasın­a Dair Yönetmelik” daha önce alınan kararla 1 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı.

Böylece, satın alınan sıfır kilometre araçların 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan ikinci el olarak satılması ile ikinci el araç fiyatların­ın sıfır kilometre fiyatların­ı geçmesi önlenmiş oldu. Bakanlık eğer ihtiyaç duyarsa bu kararını 1 Temmuz tarihinde 6 ay daha uzatabilme yetkisine de sahip.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye