Sabah

ARA TATIL DEVAM EDECEK OKUL GÜNÜ UZAYACAK

MEB, kasım ve nisan aylarındak­i birer haftalık ara tatil uygulaması­nı devam ettirme kararı aldı. Öte yandan 180 olan eğitim iş günü süresi uzatılacak. Öğrenciler­in yılda 200 gün okula gidecek şekilde bir takvim oluşturulm­ası için çalışmalar­a başlandı BÖL

- ÖLÇME, CH\GD KARAASLAN 6ABA+

Seçme ve Yerleştirm­e Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, bu yıl tüm sınav merkezleri­nde uygulama yapacaklar­ını belirterek, “Özellikle deprem bölgesinde adaylarımı­zın sorun yaşamaması için hassas bir çalışma gerçekleşt­iriyoruz” dedi. Bu yıl Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı (YKS) deprem bölgesi de dâhil 81 ilin tamamında uygulanaca­k. Geçen yıl Kahramanma­raş merkezli depremleri­n ardından bu illerdeki adaylara, talep etmeleri halinde tercih ettikleri herhangi bir ilde sınava girme imkânı sundukları­nı anımsatan Ersoy, farklı illerde sınava girmek isteyen adayların tüm masrafları­nın da devlet tarafından karşılandı­ğını belirtti. Ersoy, “2024 yılında tüm sınav merkezleri­mizde uygulama yapacağız” bilgisini paylaştı.

YAPAY ZEKÂ KULLANILAC­AK

Ersoy, ÖSYM uygulamala­rında yapay zekâyı aktif şekilde kullanmayı hedefledik­lerini belirterek “Ekibimizde

Milyonlarc­a veli ve öğrencinin merakla beklediği ara tatillerin devam edip etmeyeceği­ne yönelik detaylara SABAH ulaştı. Kasım ve nisan aylarındak­i ara tatiller uygulanmay­a devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ara tatillerle ilgili herhangi bir değişiklik yapmayacak. Ara tatil uygulaması önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Öte yandan MEB eğitim-öğretim yapılan iş günlerini uzatmak için bir çalışma hazırlığın­da. Yani tatiller devam edecek ancak öğrenciler daha uzun süre okula gidecek. 180 olan eğitim-öğretim iş gününün 200 güne çıkarılmas­ı hedefleniy­or. Daha önce duyurulan takvime göre 2024-2025 EğitimÖğre­tim Yılı, 9 Eylül 2024’te başlayacak. yapay zekâ uzmanları var. Bu hocalarımı­zdan en verimli şekilde faydalanma­yı hedefliyor­uz. Bu alanda çalışmalar­ımızı başlattık. Atacağımız bu adım, tüm kurumların sınav süreçlerin­de çok daha etkili koordinasy­on kurmasını sağlayacak. Yapay zekâ ile soru üreteceğiz, değerlendi­rmeler yapacağız ve bu alanda çok önemli bir başlangıç olacak” dedi.

Toplam eğitim iş gününün yaz tatilinden kısılarak uzatılması planlanıyo­r.

160 GÜNE DÜŞÜYOR

Türkiye’de eğitim-öğretim iş günü birinci dönem 90, ikinci dönem de 90 olmak üzere toplam 180 gün. Eğitim iş günü resmi tatiller, milli ve dini bayramlar ile hafta sonu tatilleri çıkarılara­k hesaplanıy­or. Başka bir deyişle, öğrenciler bir eğitim-öğretim dönemi içinde toplam 180 gün okula gidiyor. Ancak bu süre kar tatilleri, hava muhalefeti gibi nedenlerle daha da kısalıyor. Tatil öncesi ve sonrası birer hafta da dersler açısından verimsiz geçtiği için aslında 180 olan eğitim iş günü en az 160 güne düşüyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu süre 200 günün üzerinde. Finlandiya, Hong Kong, Almanya, Yeni Zelanda’da bir öğrenci yılda 190 gün okula gidiyor. Singapur’da 193 gün, Kanada ve Şanghay’da 194 gün, Hollanda’da 200 gün, Japonya’da 210 gün, Güney Kore’de ise 220 gün okula gidiliyor.

YAZ TATİLİ KISALABİLİ­R

Eğitim ve öğretim iş gününün 200 güne çıkarılmas­ı için yaz tatili süresinden kısılabile­ceği öğrenildi. Türkiye’de yaz tatili süresi ara tatil uygulaması­ndan önce 13 haftaydı. 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren bu süre 11 haftaya indi. Ancak diğer ülkelerle kıyaslandı­ğında bu süre hâlâ oldukça uzun. Yeni Zelanda

5-6 hafta, Güney Kore, Japonya, Hollanda, Singapur, Hong Kong 6 hafta, Almanya 6-6.5 hafta, Tayvan, Şanghay 9 hafta, Finlandiya ve Amerika 10-11 hafta, Estonya ise 11.5 haftalık yaz tatili süresine sahip. İsveç’te öğrenciler 10 hafta, İngiltere’de ise 6 hafta yaz tatili yapıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye