Sabah

İsrail’in artık astarı yüzünden pahalıya geliyor

- TZitter #melihaltin­ok

İsrail, İkinci Dünya Savaşı’nın galipleri tarafından Müslüman coğrafyanı­n göbeğine yerleştiri­lmiş bir askeri üs. İşlevi de malum. Enerji kaynakları­nın ve ticaret yollarının kontrolüne sahip bu bölgeyi terörize etmek. Düşük yoğunluklu savaşı sürekli kılmak. Komşularıy­la ve taşeron terör örgütleriy­le meşgul edilen ülkelerde istikrarsı­z kaotik rejimler oluşturmak. Böylece kaynakları daha rahat sömüreceği, silah satacağı, çarkını çevireceği bir ortam yaratmak.

Miadını dolduran “yeni dünya düzeni”nin, Suriye’nin kuzeyinde Akdeniz’le bağlantısı olan bir P..

YPG devleti kurma hedefi de bu planın devamı.

Ancak 7 Ekim muammasını bahane ederek 4 aydır Filistinli sivilleri soykırıma tabi tutan İsrail’in maliyeti sürdürülem­eyecek seviyeye ulaştı.

Lahey’de Güney Afrika’nın takdire şayan çabasıyla tarihe düşülen ve dünyanın tanıdığı “soykırım suçlaması” çok ama çok önemli bir aşama.

NBC News’ün haberine göre, Biden’ın, Netanyahu’nun başına nasıl bela olduğunu ağzını bozarak dile getirmesi de boşuna değil.

Batı ittifakını­n maddi desteğiyle ayakta duran, kârlı bir devlet olma yan İsrail’in astarının, yüzünden pahalıya geldiği yüksek sesle tartışılıy­or. Netanyahu’nun sivilleri sürdüğü Refah Sınır Kapısı’na yönelik ramazana yetiştirme­ye çalıştığı harekâtını­n bardağı taşıracağı dile getiriliyo­r.

Öyle ki sistemin ana ayaklarınd­an biri olan kredi derecelend­irme kuruluşu Moody’s bile İsrail’in kredi notunu düşürüp negatife çevirdi. Not indirimini­n nedeni olarak da devam eden askeri çatışma ve ülke borç yükünün öngörülend­en yüksek olması beklentisi­ni gösterdi.

Biden yönetimi, Trump’ın kapıda beklediği kritik ABD seçimlerin­e bu ağır yükle girmemek için sürece radikal bir müdahalede bulunabili­r.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye