Sabah

YASAKLAMAK ÇÖZÜM DEĞİL ALTERNATİF ÜRETİN

Ailesinin internette oyun oynamasına izin vermediği çocuk, tabancayla kendini vurarak ağır yaraladı. Psikiyatr Armağan Samancı, “Çocukların elinden bir şeyi aldığınız zaman yerine bir şey koymanız lazım” dedi

- İlhan DEMİRCİOĞL­UYunus Emre KAVAK/6ABA+

Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı kırsal Sarıdibek Mahallesi’nde yaşayan 12 yaşındaki E.C.’nin ailesi, önceki akşam sürekli oynadığı PUBG adlı oyunu yasakladı. Bu duruma sinirlenen E.C., yatak odasına geçip babasının silahını alarak kendini başından vurdu. Silah sesini duyan ailesi odaya girince çocukların­ı kanlar içinde yerde buldu. Vezirköprü Devlet Hastanesi’ne kaldırılan çocuk, ilk müdahalesi­nin ardından Samsun Ondokuz Mayıs Üniversite­si (OMÜ)

Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Çocuğun yolda ambulansta kalbi durunca sağlık ekipleri en yakındaki Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürdü. Burada müdahaleni­n ardından duran kalbi çalıştırıl­an çocuk, doktor gözetimind­e OMÜ Tıp

Fakültesi Hastanesi’ne götürüldü. Yoğun bakıma alınan küçük çocuğun durumunun ciddiyetin­i koruduğu öğrenildi.

BAĞIMLILIK YAPIYOR

Psikiyatr Doç. Dr. Armağan Samancı, “Bu oyunların amacı, bir ölçüde bağımlılık yapmak.

Yetişkinle­r nasıl alkole bağımlı oluyorsa bu oyunlar da çocuklarda böyle bir bağımlılık yapıyor. Bırakın istedikler­ini yapsın kültürü olmamalı. İngiltere bile okullarda cep telefonunu­n yasaklanma­sını konuşuyor. Çocuklar, ilkokuldan liseye kadar cep telefonund­an uzak tutulmalı. Aileler de çocuğu iyi ilişkiyle kazanmak zorunda. Zıtlaşırsa­nız kazanmanız mümkün değil. Davranışın ötesinde bu bir bağımlılık haline geldiyse profesyone­l destek devreye girmeli. Gençlerin ya da çocukların elinden bir şeyi aldığınız zaman yerine bir şey koymanız lazım. Burada okullara ve eğitim sistemine büyük bir görev düşüyor”

dedi. değil” dediği için öldürdüğün­ü öne süren Ali Rıza Yüzer,

‘iyi hâl’ hükümleri uygulanara­k müebbet hapse çarptırıld­ı. Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi ise bu ifadeyi göz önüne alarak, “Şüpheden sanık yararlanır” ilkesiyle Yüzer’e ‘haksız tahrik’ uygulanmas­ı gerektiğin­i belirterek kararı bozup sanığı ‘haksız tahrik’ indirimiyl­e 23 yıl hapse mahkûm etti.

 ?? ?? Ali Rıza Yüzer
Ali Rıza Yüzer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye