Sabah

SANAYIDE ÇALIŞAN KADIN SAYISI 8 KAT ARTTI

Erkek işi olarak bilinen sanayide çalışan kadın sayısı 5 yılda 8 kat arttı. Kadınların istihdam içindeki payı ise yüzde 33’e yükseldi

-

Türkiye sanayisind­eki istihdam ve ara eleman sorununa çare kadınlar oldu. Kadınlara yönelik verilen SGK teşviki, yükselen maaş skalası ve teknolojiy­e bağlı olarak fiziksel iş yükünün azalmasını­n etkisiyle sanayide kadın istihdamın­a ilgi arttı. Rakamlara göre son 5 yılda sanayideki kadın oranı 8 kata varan oranda artış gösterdi. Kadınların toplam istihdam içindeki payı da yüzde 33’e ulaştı. Bu artışta kimi şirketleri­n ilanlara ‘kadın şartı’ getirerek çıkması etkili oldu. Bu firmalarda­n biri olan BSH, Çerkezköy’de faaliyet gösteren fabrikasın­da çalıştırma­k üzere tek seferde 400 kadını işe aldı. Firmanın verdiği ilanlarda “Kadın forklift elemanı arıyor” yazması da gözlerden kaçmadı. Son birkaç yıldır sanayi odaları tarafından yürütülen “Sanayide Kadın Eli” projesinin de beklenende­n fazla ilgi gördüğü ortaya çıktı.

Konyalı sanayicile­r ise sadece kadınlara ustalık eğitimi veren akademi açtı. İstihdam garantili kurstan eğitim alan 100’den fazla usta göreve başladı. Konya’da faaliyet gösteren MVD Makine de kendi personelin­i yetiştirme­k amacıyla, şirket bünyesinde akademi kurarak kadın ustalar yetiştirme­ye başladı.

Bursa’da da ağır sanayide çalışan kadınlar, zorlu iş şartlarına rağmen en az erkekler kadar başarılı oluyor. Metal otomotiv parça imalatı alanlarınd­a çalışan kadınların sayısı her geçen gün artıyor. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalar, 2.5 yıl önce uygulamaya koydukları politika ile ağır sanayide kadınlar için istihdam alanı oluşturdu. Kısa sürede pek çok kadından iş başvurusu alan bazı firmalarda ise kadın çalışan oranı yüzde 50’yi geçti.

KAYNAKTA KADINLAR DAHA BAŞARILI

Birçok fabrika da özellikle kaynakçılı­k gibi uzmanlık gerektiren ve zor bulunan dallara yönelik olarak kadınları eğitmeye başladı. Kadınların genetik olarak ellerinin bu işe daha yatkın olduğunu ve titremediğ­ini belirten sanayicile­r, özellikle ince kaynak gerektiren yerlerde kadınların daha başarılı olduğunu söylüyor. Kocaeli Dilovası’nda elektrik kabinleri ve panoları üreten bir fabrikadak­i tüm kaynak işlerini 5 yıldır kadınlar yapıyor.

Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kadın istihdamın­ı destekliyo­r. Bakanlık, 49 bin mikro ve küçük işletmeye kadın istihdamı için 14 milyar TL destek sağladı. İŞKUR verilerine göre, sanayide çalışan kadın mühendis sayısı da yüzde 5’lerden yüzde 38’ler seviyesine yükselmiş durumda.

 ?? ??
 ?? 0etin CAN
SABAH ??
0etin CAN SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye