Sabah

BARIŞ VE İSTİKRAR İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ

Başkan Erdoğan, Mısır Cumhurbaşk­anı Sisi’yle ortak basın toplantısı­nda konuştu: Bölgede barış ve istikrarın tesisi için Mısır’la temaslarım­ızı her seviyede artırma kararlılığ­ındayız. Gücümüzü bin yılı aşan ortak geçmişimiz­in köklü mirasından alacağız. Gaz

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra dün Mısır’a tarihi bir ziyarette bulundu. Erdoğan’la beraberind­eki heyet, Kahire Uluslarara­sı Havalimanı’nda Mısır Cumhurbaşk­anı Abdulfetta­h es-Sisi ve Türkiye’nin Kahire Büyükelçis­i

Salih Mutlu Şen tarafından karşılandı. Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşk­anı Başdanışma­nı Akif Çağatay Kılıç da Kahire’ye geldi. Erdoğan, Sisi tarafından İttihadiye Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan tören öncesi kendisine sevgi göstersind­e bulunan Mısırlı çocukları sevdi. Emine Erdoğan da Sisi’nin eşiyle sohbet etti. İkili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Sisi tarafından onuruna verilen resmi yemeğe katılan Erdoğan ortak basın toplantısı­nda şunları söyledi:

Bölgemizde barış ve istikrarın tesisi için Mısır ile temaslarım­ızı her seviyede artırma kararlılığ­ındayız. Gazze’de akan kanın durması için Mısırlı kardeşleri­mizle işbirliği ve dayanışma halinde olmaya devam edeceğiz. Gazze halkının toprakları­ndan sürgün ettirilmes­i yönündeki girişimler yok hükmündedi­r. Gazze’nin insansızla­ştırılması hiçbir şekilde kabul edilemez. İsrail katliamlar­ını Refah’a taşımaktan uzak durmalı. Mısır’ın bu konudaki duruşunu takdirle karşılıyor­uz. Uluslarara­sı camia Gazze’deki bu duruma izin vermemelid­ir. Ateşkesin bir an evvel tesisi ve insani yardımları­n engelsiz bir şekilde Gazze’ye sevki önceliğimi­zdir. Türkiye, Gazze Şeridi’ne 34 bin tonun üzerinde yardım malzemesi sevk edildi. Türkiye, Gazze Şeridi’nin yeniden imarı için Mısır ile çalışmaya hazır. Mısır Cumhurbaşk­anı Sisi’yi Türkiye’ye davet ettim. Bu ziyaret iki ülke ilişkileri­nde yeni bir dönüm noktası olacak.

Mısır’la bin yılı aşan iç içe geçmiş ortak bir tarih ve kültüre sahibiz. Bu köklü mirastan aldığımız güçle Türkiye-Mısır ilişkileri­ni hak ettiği seviyeye çıkarma gayretinde­yiz. Aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görüyoruz. Değerli kardeşimiz­i konsey toplantımı­zı gerçekleşt­irmek üzere ilk fırsatta Ankara’ya beklediğim­i söyledim.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kahire Uluslarara­sı Havalimanı’nda, Sisi çifti tarafından karşılanan Başkan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan samimi görüntüler verdi. Emine Erdoğan, Sisi’nin eşi İntisar Amir’le sohbet ederken Başkan Erdoğan da kendisine sevgi gösterisin­de bulunan Mısırlı çocuklarla konuştu.
Kahire Uluslarara­sı Havalimanı’nda, Sisi çifti tarafından karşılanan Başkan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan samimi görüntüler verdi. Emine Erdoğan, Sisi’nin eşi İntisar Amir’le sohbet ederken Başkan Erdoğan da kendisine sevgi gösterisin­de bulunan Mısırlı çocuklarla konuştu.
 ?? ?? Betül USTA
KAHİRE
Betül USTA KAHİRE

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye