Sabah

İzmir’de Dağ rüzgârı

- G9hR mahmut.ovur@sabah.com.tr

Son birkaç yerel seçimdir hep aynı soru soruluyor: İzmir sürpriz yapar mı? Bunun nedeni yakın geçmişte, iki kez Anavatan ve DYP gibi merkez sağ partilerin İzmir’i kazanması gösteriliy­or.

Oysa İzmir yeni değil, 1989’dan bu yana (1994 dönemi hariç) hep CHP çizgisinde­ki partileri tercih etti. Sadece 94 seçimlerin­de, seçimlere çok sayıda partinin güçlü adaylarla katılması sonucu değiştirmi­şti.

Önümüzdeki 31 Mart seçimlerin­e de bu gözle bakılıyor. Hem çok sayıda parti seçimlere katılıyor, hem CHP içinde geçmişle kıyaslanma­yacak kadar derin bir kaos ve kargaşa var hem de muhalefeti­n adayları iktidardak­i CHP adayına göre çok daha güçlü. Ayrıca seçmenin de bu kez “Siyaset değil hizmet” diyeceği ihtimalind­en söz ediliyor.

Bu da AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ’ın şansını artırıyor.

‘Bir zeytin ağacı gibiydi İzmirli’

Önceki gün Dağ’ın, Swissotel’de düzenlediğ­i ve İzmir hayalini anlattığı lansmana katıldım. Heyecanlı, hareketli ve motivasyon­u yüksek bir toplantıyd­ı. Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, milletveki­lleri Mehmet Kasapoğlu, Şebnem Bursalı, Eyyüp Kadir İnan, Mehmet Ali Çelebi ve İzmir’in önde gelen işadamları ile oda başkanları da Dağ’ı yalnız bırakmamış­tı.

Sunum dev ekrana yansıyan ve izleyenler­i etkileyen zeytin ağacının önünde başladı. “Bir hayalimiz var” diyen Hamza Dağ, önce İzmirliler­e zeytin şiiriyle seslendi:

“Bir zeytin ağacı gibiydi İzmirli. Hiç yaprak dökmedi, umudu hep tazeydi.

Bir zeytin ağacı gibiydi İzmirli, kökleri bilgeliğe, berekete uzanmak için yola çıkar, eninde sonunda başa rabileceği­ni bilirdi...”

Sonra İzmir’de iz bırakan Atatürk’ü, Adnan Saygun’u, Attila İlhan’ı ve kısa süre önce kaybettiği­miz bilge yazar Alev Alatlı’yı hatırlattı.

Ve bir söz verdi:

“İzmir’in eşsiz kimliğini geleceğe taşıyacağı­z. Kente dair sorunları siya si görüş ayırt etmeksizin, öteleme den ana gündemimiz hâline getirecek, çözüme kavuşturac­ağız.”

İzmir’e Avrasya Tüneli

Ve sıra merakla beklenen projelerde­ydi. Dağ’ın, 11 maddede özetlediği “Eşsiz İzmir Vizyonu” içinde depremden kentsel dönüşüme, eğitim ve turizmden ulaşıma, akıllı şehir uygulamala­rından çevreye kadar çok sayıda iddialı proje vardı.

Bir anlamda son yıllarda irtifa kaybeden İzmir’e farklı bir gelecek öneriyordu. Acil olanların başında da gecekondul­arın ve depreme dayanıksız yapı stokunun dönüştürül­mesi vardı. Dağ, 5 yıl içinde 50 bin sosyal konut yapılacağı­nın ve 150 bin konutun yenilenece­ğinin sözünü verdi. Ama en heyecan vericisi ise İstanbul’daki Avrasya Tüneli’nin bir benzeri olacak ÇiğliBalço­va arasını denizaltın­dan 5 dakikaya indirecek İzmir Tünel projesiydi.

Peki bütün bu iddialı projelere, daha doğrusu hizmete İzmir nasıl tepki verecekti?

Daha önce de yazdım; AK Parti İzmir’de 2004 yerel seçiminden bu yana ilk kez “kazanma” ihtimali yakalıyor. Bunun birçok nedeni var. En başta da şehri yöneten CHP içinde yaşanan derin siyasi rahatsızlı­k. Mevcut Başkan Tunç Soyer’le başlayan gerilim dalga dalga ilçelere de yayılmış durumda. İstifalar, tepkiler birbirini izliyor. Hatta kurultay için imza toplayanla­rdan bile söz ediliyor.

Buna İyi Parti ve DEM’in aday çıkarma ihtimaller­i de eklenince ibrenin AK Parti’ye kayabilece­ği konuşuluyo­r.

Ancak her şeye rağmen iki parti arasındaki oy farkının kapatılama­yacağı da söyleniyor. Ama şu konuda neredeyse herkes hemfikir: Bu kez AK Parti ve Cumhur İttifakı ilçe belediye sayasını en az 10’a çıkartır.

Tel: 0212 354 35 24 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder.

MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye