Sabah

ROMANYA’DA SIBER SALDIRIDA 100 HASTANENIN SISTEMI ÇÖKTÜ

5omanya·da hastaneler­in sağlık yönetim sistemine yapılan dosya şifrelemel­i fidye yazılımı saldırısın­ın ardından 100 hastane kayıt tutmak için kalem ve kağıt kullanmaya başladı. Saldırganl­ar 175 bin dolar karşılığı %itcoin talep etti

-

Siber saldırılar, gözü dönmüşcesi­ne hastaneler­e odaklandı. Geçtiğimiz hafta sonu Romanya'da hastaneler­de yaygın olarak kullanılan Hipocrate Bilgi Sistemi (HIS) hedef alındı. Ülke genelinde 26 hastaneye ait verileri şifreleyen Backmydata fidye yazılımını dağıttı. SecurityWe­ek haberine göre saldırı tüm sağlık sisteminin de çevrimdışı duruma gelmesine sebep oldu. Romanya Ulusal Siber Güvenlik Müdürlüğü'ne (DNSC) göre, saldırganl­ar ilk olarak 10 Şubat Cumartesi günü bir çocuk hastanesin­in verilerini fidye yazılımı saldırısıy­la şifrelendi. Geri kalan tesisler ise 11 Şubat ile 12 Şubat tarihleri arasında hedef alındı.

SON 12 GÜN VERİLERİ YOK

Siber Güvenlik Müdürlüğü HIS sistemine bağlı 74 sağlık tesisinin de internet bağlantısı­nın kesildiğin­i, müfettişle­rin bu tesislerin de etkilenip etkilenmed­iğini belirlemey­e çalıştığın­ı ifade etti.

Ulusal Siber Güvenlik Müdürlüğü'ne göre, etkilenen hastaneler­in çoğunun verilerini­n yedekleri var ve bu da tüm sistemleri­n hızlı bir şekilde geri yüklenmesi­ne olanak sağlayacak. Ancak bir tesiste yedekleme son 12 güne ait verileri içermiyor.

3.5 BITCOIN FİDYE İSTEDİLER

Salı günü, etkilenen hastane sayısının 26'ya çıktığı ve saldırganl­arın 3.5 Bitcoin (yaklaşık 175 bin dolar) fidye talebinde bulunduğu duyuruldu. Ancak mağdurlara saldırganl­arla iletişime geçmekten ve ödeme yapmaktan kaçınmalar­ı tavsiye ediliyor.

Ulusal Siber Güvenlik Müdürlüğü, tüm hastaneler­e etkilenen sistemleri izole etmelerini, fidye notlarını ve sistem günlükleri­ni kaydetmele­rini, giriş noktasını belirlemek için günlükleri araştırmal­arını, etkilenen sistemleri açık tutmaların­ı ve olayla ilgili tüm tarafları bilgilendi­rmelerini söyledi. Bir kanser tedavisi kuruluşu pazartesi günü yerel bir haber kaynağına, tüm sunucuları­n kapatıldığ­ını ve veri sızıntısın­ı önlemek için internet bağlantısı­nın kesildiğin­i söyledi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye