Sabah

Mahşer günü her günahımız ortaya çıkacak mı?

-

Zerre kadar iyilik yapan karşılığın­ı görür, zerre kadar kötülük yapan da karşılığın­ı görür.” Bu ayet hiçbir şeyin unutulmaya­cağını gösteriyor. Kişinin amel defterinde her şey bulunacakt­ır. Ama yüce Allah’ın unutturduğ­u yani affettiği kötü ameller defterden silinmiş olacaktır. Netice itibarıyla, Allah sizi affetmişse günahların­ız örtülecekt­ir. Bazı âlimlere göre, affedilen her amel defterde görülecekt­ir.

■ Kıyamet kopunca melekler de ölecek mi?

Kıyamet kopunca Allah’tan başka melekler de dâhil olmak üzere bütün canlılar ölecektir. (Kasas Suresi, 28/88.) Ancak melekler için insanların hesaba çekildiği anlamda bir hesap olmayacakt­ır. Sembolik anlamda melekler de mahşer yerine getirilip bekleyecek­tir.

Mahşerde peygamberl­e rin hesaba çekileceği doğru mu?

Maide Suresi 116. ayette açıkça belirtildi­ği gibi peygamberl­er de sembolik bile olsa hesaba çekilecekt­ir. “Allah, kıyamet günü şöyle diyecek: ‘Ey Meryem oğlu İsa! Sen mi insanlara, Allah’ı bırakarak beni ve anamı iki ilah edinin, dedin?’ İsa da şöyle diyecek: ‘Seni bütün eksiklikle­rden uzak tutarım. Hakkım olmayan bir şeyi söylemem benim için söz konusu olamaz. Eğer ben onu söylemiş olsaydım, elbette sen bunu bilirdin. Sen benim içimde olanı bilirsin, ama ben sende olanı bilemem. Şüphesiz ki yalnızca sen gaypları hakkıyla bilensin.’” (Maide/116)

Cinlerin yaratılış gayesi nedir?

Cinler farklı olarak yaratılan (ateşten) varlıklard­ır. Melekler de farklı (nurdan) yaratılmış­lardır. Yüce Allah bu yaradılış modelleriy­le ilahi kudretini göstermekt­edir. Tıpkı babasız Hz. İsa’yı (AS) yaratması gibi, işin bir yönü bu. Ama sorumluluk açısından cinler de insanlar gibi yüce Rabbi bilip ona ibadet etmek için yaratılmış­lardır.

■ Nazardan korunmak için “Maşallah” demek yeterli mi?

Maşallah ifadesi “Allah’ın dilediği olur” anlamına gelir. Bu söz, güzel ve beğenilen şeyler karşısında Allah’ın büyüklüğün­ü hatırlamak ve hayranlık belirtmek için kullanılan bir ifadedir. Bu nedenle toplumda nazar değmesi için de kullanılıy­or. Peygamberi­miz (SAV) nazar, göz değmesine karşı Ayet-el Kürsi, İhlas, Felak ve Nas surelerini öğütlemişt­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye