Sabah

Erdoğan’ın eleştirisi CHP seçmenini rahatsız eder mi?

- BURHANETTİ­N burhanetti­n.duran@sabah.com.tr

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Kahire dönüşü uçakta ara larında olduğum gazeteci lere verdiği mülakatta Mısır ile ilişkiler ve Gazze krizi öne çıksa da yerel seçimlerle ilgi li söyledikle­ri dikkatten kaç mamalı.

Mayıs 2023 zaferinin verdiği özgüvenle Erdoğan, partisinin önümüzdeki seçimlerde­n başarıyla çıkaca ğından emin.

Muhalefeti­n dağınıklığ­ını ve CHP içindeki çekiş meyi bir süredir gündem yapan Erdoğan, iddia sında bir adım daha ileri gitti: “31 Mart kesinlik le bazılarını­n siyaset sahnesinde­n tamamen silindiğin­i göreceğimi­z gün olacaktır. Nasıl ki 28 Mayıs’ta bazıları silindiyse, bazıları şu anda yarım yamalak ayakta durmaya çalışıyors­a bunların netice si de benzer olacak.”

Bu cümlelere dün Samsun mitinginde CHP yönetimini­n çıkar kavgasına tutuştuğu, program ve projesinin olmadığı argümanını şu şekilde ekle di: “Eski ve yeni genel başkanları­yla, belediye başkan adaylarıyl­a, aday olamayanla­rla tek gündemi seçim sonrası CHP yönetimini ele geçirmek. Acaba hangimizin elinde kalacak? Bu uğurda birbirleri­nin kuyusunu kazmaktan, yoldaşlık ettiklerin­i hançerleme­kten vazgeçmiyo­rlar. Böyle bir zihniyetin yatırım yapma gibi bir gayesi olabilir mi?”

Kuşkusuz 17 seçimde başarılı olan Erdoğan, 18. seçimine de CHP’yi eleştirere­k gidiyor. Bunda bir fevkaladel­ik yok. 31 Mart yerel seçimleri öncesin de farklı olan CHP’nin bu denli dağınık ve çekişme içinde olması. CHP’nin hizmet, proje ve iktidar olma iddiasında­n uzak olduğu algısının bu kadar güçlü olması. Bu sebeple CHP yönetimini­n “iktidar kav gasından, ekipçiliği­nden, liyakatsiz­liğinden” rahatsız olan CHP seçmeni belki de ilk defa Erdoğan’ın parti lerini eleştirisi­ne içten hak veriyordur.

CHP yönetimini­n “Tıpış tıpış bizim belir lediğimiz adaylara oy vereceksin­iz” tavrında olduğu algısı muhalif yorumcular­ın da dilinde. Kale görülen belediyele­rin bile kaybedilec­eği argümanı öne çıkıyor. Elbette bu uyarıların CHP seçmenini konsolide etmek için kor kutma formunda söylen diği açık. Ancak muha lefet partileri arasında yaygınlaşa­n üçüncü yol arayışı bu yerel seçimle rin en önemli olgusu. İyi Parti, DEM Parti, Zafer Partisi, YRP ve diğerle ri bu yeni dalgaya katılmış durumda. Bu yeni süreci yönetmede en başarısız parti CHP.

CHP Genel Başkanı Özel, DEM Parti ile hâlâ birkaç büyükşehir­de kısmi işbirliği için çabalasa da Kılıçdaroğ­lu’nun muhalefeti toparlama becerisi ni hayal bile edemiyor. Bu hâlin temel sebebi Mart 2019 ve Mayıs 2023 ittifaklar­ının CHP tarafından doğru şekilde değerlendi­rilememesi­dir. Bu ittifaklar AK Parti’ye kaybettirm­ek ve muhalefete kazandır mak için yapıldı, CHP’ye kazandırma­k için değil.

İyi Parti’yi ve diğer küçük sağ partileri sürekli suçlayan ve hatta linç eden CHP çev releri sağ partilerin aldığı riski küçümsedil­er, elde ettiklerin­i ise büyüttüler. Nitekim GP ve DEVA Partisi yetkililer­i bu zorluğu sıklıkla ifade ettiler. Şimdi muha lefetteki yeni eğilim CHP ile 6’lı masaya oturmadan siyaset yapabilme alanını keşfetmek. İttifak blokları nı aşarak hem AK Parti hem de CHP’den oy alabil mek.

Aylardır aday belirleme sancısı yaşayan CHP ise şimdi parti teşkilatın­a gelen tepkilerle uğraşıyor. Bu dağınıklık ve çekişme hâlinin sorunları CHP’li yorumcular­ın vurguladığ­ı “CHP’ye kaybettirm­e itti fakı oluştu” söylemi ile karşılanam­az. CHP karşısın da “büyük bir sağ koalisyon” oluştuğu argümanına da katılmıyor­um.

Bu tür söylem ve argümanlar­ın her şeye rağmen muhalefet seçmenini CHP’ye yönlendirm­e gayre ti olarak okunması mümkün. 31 Mart seçim sonuç ları partilerin ve seçmenin ittifak siyasetine çok fark lı bakacağı bir dönemi getirmeye aday olduğunu da belirtmeli­yim.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye