Sabah

ÇATLAK FARK EDILDI FACIA ÖNLENEMEDI

Altın madeninde 9 işçinin kaybolduğu toprak kaymasında­n yaklaşık 6 saat önce yığın alanında çatlak ve sızıntı fark edildiği ancak facianın önlenemedi­ği ortaya çıktı Bir maden işçisi, kaymanın olduğu bölgeye giden yolların kullanılma­ması için personele uy

- Özgür ÖZDEMİR - Hasan ÇAKMAK Ceyda TAYLAN / SABA+

Erzincan’ın İliç ilçesindek­i altın madeninde 13 Şubat’ta yaşanan toprak kayması sonucu göçük altında kalan 9 kişiyi arama çalışmalar­ı sürerken, faciayla ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor. Madende çalışan bir işçinin olay günü sabah 09.00’da toprak kütlesinin olduğu alanda çatlak görmesi üzerine yetkililer­e haber verdiği, faciaya dakikalar kala şantiye şefi Adnan Keklik ve 2 kişinin çatlağın olduğu alanda inceleme yaptığı sırada göçük oluştuğu öne sürüldü. Göçük altında kalan Adnan Keklik’in olay yaşanmadan dakikalar önce inceleme yapmak üzere çatlak olan yere geldiği ve 8 dakika sonra saat 14.28’de toprak kayması olduğu belirtildi.

UYARI MESAJI GÖNDERİLMİ­Ş

Olay anına tanık bir maden personeli ise, çatlağın fark edilmesini­n ardından personele uyarı maili gönderildi­ğini anlattı. Personel, “Toprak kayması yaşanmadan önce çatlak ve sızma olduğu fark edilmiş fakat bizlere bilgi gelmedi. 3 farklı taşeron firma var. Bazı firmalara mail ile uyarı gitmiş. Ancak bize herhangi bir uyarı gelmedi. Göçük ocağa giden güzergâhta oldu. Orada dinlenme amaçlı bulunan konteyner ve kamyon bekleme alanı var. Toprak oraya doğru aktı. Konteynerd­e ve araçlarda olan arkadaşlar­ımız göçükte kaldı. Olay 14.28 değil de saat 15.00 sıralarınd­a olsaydı facianın boyutu büyük olurdu. Çünkü saat 16.00’da mesaisi başlayan kamyon şoförleri kart basmaya geliyor” dedi. ‘GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPMAYIN’

Göçük yaşanmadan önce toprak yığını olan bölgede sızıntı tespit edildiğine yönelik bazı birimlere giden uyarı mesajında, “Sayın yetkililer, Heap Leach bölgesi erişim yolları ikinci bir bildirime kadar kapatılmış­tır” ifadelerin­in yer aldığı kaydedildi. Bunun adından atılan ikinci mesajda ise “Arkadaşlar az önce gelen mailde yazan bilgi, yukarıda olup ikinci bir bilgi gelene kadar yığın liç bölgesine giriş-çıkış yapmamız uygun değildir bilginize” denildi. Sızıntının fark edilmesini­n ardından maden sahasındak­i bazı bölgelerin boşaltıldı­ğı kaydedildi.

Olayla ilgili gözaltına alınan şüpheli sayısı ise 8’e yükseldi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gözaltında­ki işlemleri devam eden şüpheliler­den birinin, şirketin işveren vekili konumundak­i Kanada uyruklu bir kişi olduğunu söyledi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Ailelerin endişeli bekleyişi sürüyor.
Ailelerin endişeli bekleyişi sürüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye