Sabah

TRILYONLUK PROJEDE TÜRKLERE KAPI AÇILDI

Suudi Arabistan 3 trilyon dolarlık pazara Türkler’i davet etti. 21 iş anlaşması imzalandı. TAV havalimanı ihalesine girecek. Ege Yapı konut üretecek. İstanbul Valiliği beş okulun güçlendiri­lmesi için fon alıyor

- Betül ALAKENT

Suudi Arabistan’ın 3.3 trilyon dolarlık yatırımı içeren Suudi 2030 Vizyonu kapsamında Türk şirketlere kapı açıldı. Suudi Arabistan’ın Neom, Diriyah Gate, Qiddiya ve Kızıldeniz projesi gibi mega projelerin­de Türk firmaların­ın rol alması için birçok alanda işbirliği anlaşmalar­ı imzalandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğin­de, Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasy­onuyla düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu’nda 6 mutabakat zaptı ve 21 iş anlaşması yapıldı.

55 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE

Suudi Kalkınma Fonu ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında mutabakat zaptı imzalandı. Buna göre İstanbul Valiliği 5 tane okulun deprem riskinin azaltılmas­ı için 55 milyon dolarlık bütçe alacak. Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı (MISA) ile YTÜ Yıldız Teknopark, Regnum, Onur Taahhüt, OPALON ve TOR Holding arasında mutabakat zaptı imzalandı. TASNEE Marketing ile Bayegan, Algihaz ile TAV, Almeknan ile Ege Yapı, Saudi Top Plastic ile Starplas Kimya, Abanmi ile KHPUMA Lift, Alhaytham ile Akkord Madencilik, Alhaytham Group ile Solar Group iş anlaşması imzaladı. UP Saudi Arabia, Bakirci Technical Institute, Yamy Studios ve Gaia Hotels ile; Investment Expert Corporatio­n da Wasata Global ve Buruj Group ile anlaşmaya vardı. CVS Air, Çakır Constructi­on, Cerm-ex Technology, Tatil.com, Paximum, Ugur Law, Extreme Business, Gio Elektrikli Araç, Sigma Process de anlaştı.

1.240 KİŞİLİK LİSTE OLUŞTU

DEİK Başkanı Nail Olpak, toplantıya çok yüksek bir ilginin olduğunu belirterek, “1.240 kişilik bir liste oluştu. Ancak talep bunun çok üstündeydi. Forum öncesinde sıra oluştu, kayıtları kapattık” dedi. Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu doğrultusu­nda 3 trilyon dolarlık bir yatırım bütçesi olduğunu anlatan Olpak, “Suudi bakanlar Türk firmaların­ın burada iş yapmasını çok istiyorlar. ‘Suud firmaların­ın kapasitesi çok dolu. Gelin siz iş yapın’ diyorlar. 21 iş anlaşması yapıldı. Bu daha başlangıç, devamı gelecektir. Bir sonrakini Suudi Arabistan’da yapacağız” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye