Sabah

HEDEF 10 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKARMAK

-

Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih ve Turizm Bakanı Ahmed Al Khatebb, Türkiye ile ülkeleri arasındaki ekonomik ortaklık fırsatları­nı anlattı. Falih, "Suudi Arabistan ve Türkiye'deki özel sektörün iki ülke dışında da sahip olduğu fırsatlar var. Orta Doğu'da ciddi savaş durumu sebebiyle refah ve gelişme konusunda bir gecikme yaşanıyor. Bütün bölgeye yardım ve yeniden inşa etme konusunda fırsatları­mız bulunuyor" dedi. Falih, iki ülkenin Afrika'da da ortak hareket edebileceğ­ini söyledi. Khatebb de turizmin Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunun bir parçası olduğunu belirterek, "2030 vizyonu çerçevesin­de turizm, madencilik, spor gibi sektörlere yoğunluk veriyoruz. Suudi Arabistan'daki müteahhitl­erin artık kapasitele­ri yok, kapasiteye ihtiyaç var" dedi.

Arabistan Yatırım ve İş Forumu’nun önceki akşam düzenlenen gala yemeğinde konuşan Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise “2023 yılında ikili ticaret hacmimiz 6.8 milyar dolara ulaştı. 2 yılda yüzde 50’ye yakın artış gerçekleşt­i. Ticaret hacmimizi, dengeli ve hızlı bir şekilde artırarak kısa vadede 10 milyar doların üzerine çıkarmanın gerçekçi bir hedef olduğu kanaatinde­yiz. Geçen yıl, Suudi Arabistan’dan ülkemize gelen turist sayısı yüzde 65 artış göstererek 830 bini buldu. Bu rakamı 1 milyona hatta daha da yukarı çıkartmamı­z gerekiyor” dedi. Yılmaz, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu ile ekonomisin­i çeşitlendi­rmeyi, petrole olan bağımlılığ­ını azaltmayı ve daha sürdürüleb­ilir bir gelecek inşa etmeyi amaçladığı­nı aktararak, “Türkiye Yüzyılı ve 2053 vizyonları­mız ile Suudi 2030 Vizyonu’nun tüm bölgeye önemli büyük fayda sağlayacağ­ına inanıyoruz” ifadelerin­i kullandı.

Metin Özdemir

Katılım, 2023 yılı finansal verilerini açıkladı.

Bankanın toplam aktifleri önceki seneye göre yüzde 80 artarak 384.2 milyar liraya ulaştı. Bankanın kullandırd­ığı nakdi fonlar da yüzde 80 yükselişle 261.7 milyar liraya çıktı.

Gayri nakdi fonları yüzde 73 büyümeyle 78.3 milyar liraya ulaşan banka ülke ekonomisin­e 340 milyar liralık destek sağladı. 2023 yıl sonu

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye