Sabah

CHP’LİLERİN İTİRAZINI AYM KABUL ETTİ

- Barış ŞİMŞEK-İlker TURAK

Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşik

Arap Emirlikler­i ve Mısır ziyaretler­i dönüşünde gazetecile­re, “Anayasa Mahkemesi bir de BTK’yla ilgili bir karar almış. Nasıl böyle bir karar alınır?” şeklinde tepki gösterdiği AYM’nin BTK ile ilgili kararı merak konusu olmuştu.

Kararın detayları ortaya çıktı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel başta olmak üzere tüm CHP milletveki­llerinin imzası ile ‘5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenme­si ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un belirli hükümlerin­in iptali istemiyle AYM’ye başvuru yapıldı. 11 Ekim 2023 tarihinde CHP’nin başvurusun­u değerlendi­ren AYM, başvuruyu yerinde bularak hükümleri iptal etti. Karar 10 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanır­ken, kararın yürürlük tarihi ise 11 Ekim 2024 olarak belirlendi.

AYM bu kararında ‘5651 sayılı İnternet Kanunu’nun Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen terör, müstehcenl­ik, fuhuş, çocuğun cinsel istismarı gibi suçlarla internet ortamında mücadele edilebilme­si amacıyla ihdas edilen 8. maddesinde yer alan içeriğin çıkarılmas­ı’ ibaresini iptal etti. Madde ile BTK Başkanı’na internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılmas­ı veya erişimin engellenme­si kararı verebilme yetkisi getiriliyo­rdu. Diğer taraftan AYM kararıyla, İnternet Kanunu’nun internette kişilik hakkı ihlali durumunda vatandaşla­rın başvurabil­diği bir yol olan 9. maddesi de tamamen iptal edilmiş oldu. Vatandaşla­r bu düzenleme kapsamında internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini düşündükle­rinde içerik sağlayıcıs­ına ya da doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğin engellenme­sini talep edebiliyor­du.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye