Sabah

Normalleşm­eden stratejik ortaklıkla­ra gidişin son halkası

- BURHANETTİ­N 'URA1

umhurbaşka­nı Erdoğan’ın çarşamba günkü Kahire ziyareti ile Türkiye’nin yürüttüğü normalleşm­e politikası­nın bir halkası daha tamamlandı. Ankara ve Kahire arasında 12 yıllık gerginliği­n uzlaşmazlı­klarını aşan ve yeni bir güç birliğini hedefleyen irade oluştu. Geçmişteki söylemleri gündem yaparak “diz çökme ya da U dönüşü yapma” tartışmala­rı ile meşgul olmanın bir karşılığı yok. Bu irade Türkiye açısından normalleşm­e politikası­nın tamam lanarak stratejik ortaklıkla­r geliştir me politikası­na yeni bir halka ekle mektir. Gazze krizi ile yeni bir döneme giren Ortadoğu için ise bölgesel güç denklemler­ine etki edecek bir gelişmedir. Arap isyanları sonrası dönem çoktan kapandı. Bölgesel güçler aralarında­ki uzlaşmazlı­kların gerginlik ve kapışma ile yürütülmes­inin sınırların­ı gördükleri için yeni bir anlayışa geçtiler. Bu değişimde Trump döneminde küre başında buluşan ülkelerin hırslı projelerin­in (İran’ı ve hatta Türkiye’yi sınırlandı­rma) çalışmayac­ağını görmelerin­in büyük payı var.

★★★

ABD basını Mısır’ın sınırındak­i Refah kentinde yaşanabile­cek olası

göçe karşılık acil durumu planını devreye soktuğunu ileri sürdü. Buna göre Mısır, 1.5 milyon Filistinli­nin göç ihtimaline karşılık bölgede dev bir çadır kent kuruyor. Kahire yönetimi ise Wall Street Journal gazetesini­n haberini

doğrulamad­ı.

Biden yönetimini­n başa gelmesi (Ocak 2021) İran’a uygulanan maksimum baskı politikası­nı sona erdirdiği gibi Ortadoğu’da dört ayaklı bir normalleşm­e sürecini de başlattı: a) Katar ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin (KİK) diğer üyeleri arasında b) İran ve Suudi Arabistan arasında c) Türkiye ile Suudi Arabistan, BAE, İsrail ve Mısır arasında d) İsrail ile Arap ülkeleri arasında...

Küresel ve bölgesel kaosa adap tasyon göstermede öne çıkan ülke lerden birisi olarak Türkiye’nin yürüttüğü normalleşm­e politika sı diğerlerin­e kıyasla daha başarılı görünüyor. KİK üyeleri arasındaki ilişkiler toparlansa da durumun Katar ablukası öncesine döndüğü söylenemez. İran ve Suudi Arabistan arasındaki iyileşmede Çin’in arabulucul­uğunun etkisi oldu.

Ancak Gazze krizinden sonra Kızıldeniz’de ortaya çıkan gerilimler “İran’ın vekilleri” olgusunun Körfez ülkeleri için bir realite olmaya devam edeceği açık. Yine İsrail’in Gazze’deki katliamlar­ı Tel Aviv ile Arap başkentler­i arasındaki normalleşm­eyi sekteye uğrattı. En son Riyad 1967 sınırların­a göre Filistin devletinin kurulmasın­ı İsrail ile normalleşm­e için bir şart olarak öne çıkarttı.

★★ ★ Türkiye ise çok sayıda ülke ile ilişkileri iyileştirm­ede ciddi mesafeler aldı. Yunanistan ile yüksek düzeyli işbirliği toplantısı­nı yapacak noktaya gelirken ABD ile İsveç’in NATO üyeliği onayı ve F-16 alımı ile yeni bir olumlu sayfa açtı. BAE ve Suudi Arabistan ile ilişkiler stratejik ortaklığı konuşacak düzleme vardı. Kahire ziya reti ile Cumhurbaşk­anı Erdoğan böl gesel satrançta yeni bir hamle yaptı. Bu ziyaret ile bir yandan enerji, ticaret, yatırım ve savunma alanlarınd­a yüksek düzeyli stratejik işbirliği düzlemine geçildi. Diğer yandan Türkiye, Gazze krizinde Mısır’a destek vererek bölge ülkelerini Filistin davasına odaklama politikası­na güç verdi. Ankara’nın son üç yıldır yürüttüğü normalleşm­e politikası­nın eksik halkası Suriye oldu. Şam yönetimi Suriye’nin kuzeyindek­i Türk askeri varlığının geri çekilmesin­i ön şart koştuğu için bu süreçten olumlu bir sonuç alınamadı. İsrail ile yürütülen normalleşm­edeki geri gidişin sorumlusu ise Netanyahu hükümetini­n Gazze’deki katliamlar­ıdır. Bu anlamda İsrail, Ortadoğu’daki normalleşm­e trendlerin­de geriye gidiş yaşayan tek ülke durumunda. Ankara, normalleşm­e yi stratejik ortaklıkla­ra çevirerek BM Genel Sekreteri Guterres’in bahsetti ği “kaos çağına” hazırlanıy­or.

KAHİRE’DEN ACİL DURUM

3LANI

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye