Sabah

BABAM HEP ‘GEMİ ÇOK ESKİ BİR GÜN BATACAK’ DERDİ

O GEMİNİN İKİNCİ KAPTANI UYANIK’IN OĞLU: Marmara Denizi’nde fırtında batan kuru yük gemisi Batuhan A.’nın 53 yıllık olduğu ortaya çıktı. Kayıp mürettebat­tan ikinci kaptan Uyanık’ın oğlu: Bu tip eski gemilere seyir izni verilmemel­i DENİZ ALTINDA GÖRÜNTÜNL

- ENERJİ

Alparslan Bayraktar

ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: İşçilerimi­zin 3’ünün bir lokasyonda, 6’sının diğer bir lokas yonda olduğunu tespit ettik. Toprak yığınını kaldırma planı yapıyoruz.

■ Yabancı uyruklu da dahil olmak üzere 8 yönetici ve personel adliyede. Soruşturma kapsamında ifade vere cekler. Kusur, eksik varsa bunu yargı mutlaka tespit edecektir ve gereğini yapacaktır. Bu olayın üstü kapatı lacak bir tarafı yok. Birçok farklı kurumumuz ile yoğun şekilde istişare ederek ilerliyoru­z. Soruşturma netice sinde de bütün sorunlar ortaya çıkacak.

Abdullah Uyanık

Denizi’nde fırtınada batan 1250 ton mermer tozu yüklü Batuhan A. isimli geminin ikinci kaptanı Hasan Mehmet Uyanık’ın yola çıkmadan önce oğluna “Batacak bu gemi ama hayırlısı” dediği ortaya çıktı. Oğul Abdullah Uyanık, “Haber geldi. Daha sonra babamı aradım ama ulaşamadım. Evde bekliyordu­k, sonra da buraya geldik. SOS uyarısı 06.32’de veriliyor ve sinyal 07.12’de kesiliyor. Bunun incelenmes­ini istiyorum. 40 dakikalık bir süreçte Marmara Denizi’nde nasıl ulaşamıyor­lar. Burası Karadeniz değil, Akdeniz değil. Ben de 3 yıl gemilerde çalıştım. Tamam bu saatten sonra bir şey geri gelmeyecek ama sonrası için bu tip eski gemilerin seyirlerin­in iptali için tedbir alınması gerekiyor” dedi. Uyanık, sözlerine şöyle devam etti: “Babam çok

eski gemici. Gemicilikt­en

Hasan

Mehmet Uyanık

Görüntülem­e

cihazlarıy­la yapılan deniz taramasınd­a

geminin enkazı deniz altında böyle görüntülen­di.

kaptanlığa yükseldi. Yaklaşık en az 40 senesi var. En son yola çıkmadan birkaç gün önce iletişim kurdum. Babam işiyle ilgili konuşmalar­ımızda hep ‘Bu gemi bir gün batacak ama hadi hayırlısı’ diyordu. Biz de ‘Baba bırak bu işi artık’ diyorduk ama babam kaptanlık mesleğine âşıktı.”

Hüseyin Tutuk’un, gemi bat madan kısa süre önce çektiği görüntüler­e de ula şıldı. Kazadan 4 gün önce gemide çalışmaya başla yan Tutuk, Manisa’da yaşayan eşine görüntülü bir mesaj gönderdi. Mesajda, batmak üzere olan gemi ye dolan suyu gösteren Tutuk’un “Allah’ım sen yar dım et ya Rabbi, gemi batıyor. 5’inci, 6’ncı elbisem gece 01.00’den bu yana. 6 saattir aynı yerdeyiz” dediği duyuluyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye