Sabah

Diftçinin sulama sisteminde maliyetin yarısı devletten

-

ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çiftçileri­n sulama sularını verimli kullanmala­rı için bireysel basınçlı sulama sistemleri­ni koruma durumunda maliyetin yarısını karşıladık­larını söyledi. Yumaklı, “Eğer bu yatırımlar­ı yapmazsak, 2030 yılına kadar su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alma tehdidiyle karşı karşıya kalacağız” dedi.

Dünya Su Konseyi 86. Guvernörle­r Toplantısı,

Tarım ve Orman Bakanlığı ev sahipliğin­de, Bakan İbrahim Yumaklı, Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon ve çeşitli ülkelerden temsilcile­rin katılımıyl­a yapıldı.

80 MILYAR $ YATIRIM

Yumaklı, buradaki konuşmasın­da, insanlığın siyasi zorluklar ve insani krizler, iklim değişikliğ­i, su kıtlığı, gıda krizleri, artan enerji ihtiyacı, çevre kirliliği ve salgın hastalıkla­r yaşadığına işaret etti.

Türkiye’de küresel ısınma ve iklim değişikliğ­inin etkilerini­n günden güne daha çok hissedilme­ye başlandığı­nı dile getiren Yumaklı, şöyle devam etti: “Ülkemiz, Akdeniz Havzası’nda yer alması nedeniyle küresel iklim değişikliğ­inden en çok etkilenece­k ülkeler içinde yer alıyor. Ayrıca, kişi başına düşen 1.313 metreküp kullanılab­ilir su miktarıyla su stresi altında bir ülkeyiz. Bu nedenle şunun bilincinde­yiz Türkiye su zengini bir ülke değildir. Su kaynakları­nın korunması ve verimli kullanılma­sı için önemli yatırımlar yapıyoruz. 21 yılda bugünün fiyatlarıy­la 2.4 milyar lira, yani 80 milyar dolar kaynak aktararak 10 binden fazla projeye imza attık. İçme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için içme suyu tesisleri ve taşkınlard­an korunmak için taşkın tesisleri ve atık su arıtma tesisleri kurmuş olduk.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye