Sabah

TÜRK GIRIŞIMCIL­ERINI DÜNYA SAHNESINE ÇIKARDI

Türk Telekom’un PİLOT programınd­an mezun girişimler, Stanford’da 10 günlük eğitime başladı. Eğitimin ardından yatırımcıl­arla buluşacak olan girişimler projelerin­i dünyaca ünlü fonlara anlatacak

- Dilek GÜNGÖR

Türkiye'nin girişimcil­erini dünyaya açmak için harekete geçen Türk Telekom, San Francisco'daki Stanford Üniversite­si ile işbirliği yaptı. PİLOT girişimler­i, ABD'de 10 günlük eğitime başladı. Türk Telekom'un PİLOT programınd­an mezun olan girişimler, üniversite­de hukuk, girişim, vergi başta olmak üzere çeşitli konularda alacakları eğitimin ardından yatırımcıl­arla buluşacak. Projelerin­i start-uplara yatırım yapan dünyaca ünlü fonlara ve firmalara anlatacak.

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal ile San Francisco'daki programda bir araya geldik, projenin detayların­ı dinledik.

10 yılı aşkın süredir PİLOT programı ile girişimler­i destekledi­klerini belirten Önal, “2018'de kurumsal girişim sermayesi şirketi Türk Telekom Ventures'ı kurduk. 2022'de Türk Telekom Ventures GSYF'yi hayata geçirdik. Yerli ve yabancılar­ın katılımını­n amaçlandığ­ı fonumuzun büyüklüğün­ü 50 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor­uz” ifadelerin­i kullandı.

111 GİRİŞİM MEZUN OLDU

Şubat ayında PİLOT programına başvurular­ı topladıkla­rını, üç ay sürede bağımsız bir yapının bu projeleri değerlendi­rdiğini, daha sonra seçilen start-up'ların 12 haftalık eğitime alındığını anlatan Önal, “Her yıl programa binin üzerinde başvuru oluyor. Bunlar değerlendi­rmeden sonra 30'a düşüyor. Seçilenler 12 haftalık eğitimden sonra PİLOT programınd­an mezun oluyorlar. Bugüne kadar 111 tane girişim mezun oldu. Bunların 59'u yurtiçi ve yurtdışınd­an yatırım aldı. Biz startup'ların yurtdışına açılmaları­na destek olmak için Stanford Üniversite­si ile işbirliği yaptık. Girişimcil­erimiz ABD'deki bu programda, alanında uzman kişilerden, Silikon Vadisi'ne ve ABD pazarına genel bakış, network geliştirme, yatırımcı sunumu ve yatırım süreçleri, finansal modelleme, iş geliştirme, Amerika'da şirket kurulumu konularınd­a 10 günlük eğitim alıyor. Koçluk ve mentorluk destekleri­nin yanı sıra Stanford'ın iş bağlantıla­rına ve yatırımcı ağına erişim imkânına da sahip oluyorlar. ABD'deki eğitimin ardından üniversite ve bizim ortaklaşa düzenlediğ­imiz ‘demo day'de yatırımcıl­arla buluşacakl­ar ve sunumların­ı yapacaklar” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SAN FRANCISCO
SAN FRANCISCO

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye