Sabah

İstanbul’da Kurum farkı

- Tel MDKmXW g9hR 3 MH 3

ehirlerin kötü yönetilmes­inde yöneten ler kadar onları seçen bizlerin de güna hı var. Bu yüzden çarpık yapılaşan, sorunlar yumağına dönen ve birbirine ben zeyen şehirlere sahibiz. Oysa şehrin kaderi, o şehirde yaşayanlar­ın elinde ve ne yazık ki biz bunu çok geç fark ettik. Bir deprem ülke si olduğumuz gerçeğini de çok geç fark ettik. Fay hattının geçmediği şehrimiz yok gibi... Binaların çoğu da depreme dayanıksız.

Deprem olduğunda gözyaşı döküp geç tiğinde unuttuk. Bu açıdan belki 1999 Marmara Depremi bir milat oldu ama o bile akıllanmam­ıza yetmedi ki 2012’de Başbakan Erdoğan, neredeyse “yalvararak” kentsel dönüşüme katılın çağrısı yapı yordu. En başta da CHP muhalefeti karşı çıktı.

Nihayet yıllar sonra 6 Şubat’ta “küçük kıyamet” denilen deprem 11 şehrimizi yerle bir edince deprem herkesin, her şeh rin öncelikli meselesi oldu. En başta da İstanbul’un.

Peki İstanbul depremine kim çözüm üre tir? İstanbul’da mevcut başkan dâhil çok sayıda fark lı partinin baş kan adayı var. Ama araştır malarda büyük ihtimalle aynı cevap çıkıyor: AK Parti ve Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum...

Çünkü Kurum’un bu konu da ciddi tec rübesi var ve Türkiye’nin 81 ilinde iz bıraktığın­ı herkes biliyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan eser siyasetine önem verdiği için Ziya Paşa’nın o ünlü sözünü dilinden düşürmez: “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz...” Bunun bir de devamı var: “Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.” Devamı İstanbul depremi için çok daha anlamlı: “Bir kişinin aklının seviyesi yaptığı işte görünür.”

Kurum sadece son depremde ayakta kalan binalarıyl­a bile Ziya Paşa’nın sınavın dan geçiyor. Adaylar arasında başka geçen olduğunu da sanmıyorum.

Dönüşümü gerçekleşt­irecek aday

Önceki gün İstanbul WOW Otel’de “Risksiz İstanbul”u anlatan sunumuy la bizzat tanık oldum. İzlerken aklımın bir köşesinde hep o beklenen İstanbul depre mi vardı. Bana göre bu seçimlerde sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin her şehrinde sandığa gidecek seçmenin aklında hep, “Bu sorunu kim çözer?” sorusunun cevabı olacak ve oyunu ona göre verecek.

Murat Kurum bu açıdan yaptıkları ve yapma ihtimaliyl­e rakipsiz olduğunu o top lantıda da gösterdi. Bugüne kadar yapılan larla ilgili kısa ve çarpıcı bir bilgi verdi:

“Türkiye’nin kentsel dönüşümünü İstanbul’dan milletimiz­le birlikte başlatmış kadrolarız. Türkiye’nin bugüne kadar her yerinde 2 milyon 200 bin konutun dönüşümünü gerçekleşt­irdik. 1 milyon 300 bin sosyal konutu inşa ettik. İstanbul’a geldiğimiz­de 12 yılda 800 bin bağımsız bölümü yeniledik.”

Birileri bu rakamları görmezden gelse de yapılanlar, yapılacakl­arın teminatıyd­ı. İstanbul’un gerçeği ise çok acıydı:

“Bu güzel şehrin 39 ilçesinde 7.5 mil yon evimiz, işyerimiz var. 1.5 milyon yuva mız şu an sağlıksız durumda. 600 bin yuva mızın acilen dönüşmesi gerekiyor. Bu kadar acil olan bir konuda CHP’li mevcut yönetim ne yapıyor? Ne acıdır ki tek bir olumlu adım dahi atmadılar. İstanbullu­lar şunu çok iyi biliyor; artık gerçek belediyeci­liğin neferleri sahaya çıktı. Risksiz bir İstanbul’a ulaşmak için projelerim­izi bütüncül bir planlamayl­a 6 temel başlıkla gerçekleşt­i receğiz. Riskli yapılarımı­zı dönüştürec­eğiz.”

Peki Kurum’un karşısına rakip ola rak çıkan ve 5 yıldır İstanbul’u yöneten Ekrem İmamoğlu ne yaptı? Depreme ve kentsel dönüşüme ilişkin bir adım attı mı? Atılmadığı­nı İstanbullu­lar biliyor. Kurum sadece tatillerde­n fırsat bulan CHP’li İmamoğlu’nun 5 yılda ne yaptığını özet ledi: “Aynı deprem seferberli­k planını 3 kere yayınlayar­ak İstanbullu­ların aklıyla alay etti.”

İstanbul’un yeni ustası gerçekten iyi hazırlanmı­ş. Çünkü geride hem çok sayı da eserde imzası var hem de bilimin ışığın da yaptıkları çok sayıda binanın depreme dayandığı görüldü.

SMS MOV \D] ’\e J|QGer 88 8 IDFeERRk FRm/mDKmXWRYXr

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye