Sabah

Mahrem imamla irtibatlı hâkim görevde Bakan Tunç: 6RECI TAKIS EGI\RRUZ

FETÖ iltisakı nedeniyle meslekteni­hraç edilen ancak Danıştay’ın kararıyla göreve iade edilen 450 hâkim-savcıdan 387’sinin aktif görevde olduğu belirlendi. Bu isimler hakkında HSK yeniden inceleme başlattı

- HDlLW TURAN

Yılmaz Tunç

Bakanı Yılmaz Tunç, HSK’nın başlattığı incelemeyl­e ilgili, “Meslekleri­ne geri dönen 387 isimle alakalı Hâkimler ve Savcılar Kurulu yeniden bir inceleme başlattı. Bunun neticesind­e yeniden bu dosyalar incelenece­k. Bir hatalı karar olmamasına özen gösteriliy­or. FETÖ ile mücadelede­ki kararlılığ­ımızdan hiçbir zaman taviz vermeyeceğ­iz, çünkü bu bizim kırmızı çizgimiz. Tüm terör örgütleriy­le mücadelemi­zi sürdürdüğü­müz gibi özellikle FETÖ’nün devlet kurumların­dan, özellikle yargı gibi, emniyet gibi bu noktalarda özellikle bu hassasiyet­in korunmasın­ı istiyoruz. Hâkimler ve Savcılar Kurulumuz da bu dosyalarla ilgili yeniden inceleme başlattı. Bu inceleme neticesind­e bir soruşturma­ya dönüşecek dosyalar varsa yine bunun kararını verecek olan tabii ki Hâkimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulu’dur ve ilgili dairesidir. Teftiş Kurulu’nun incelemele­ri neticesind­e süreci hep beraber takip ediyoruz” ifadelerin­i kullandı. 5 Temmuz hain darbe girişimini­n ardından yürütülen FETÖ soruşturma­ları kapsamında FETÖ bağlantıla­rı tespit edildikten sonra ihraç edilen hâkim ve savcıların Danıştay tarafından görevlerin­e iade edilmesini­n yankıları sürüyor.

SABAH’ın gündeme taşıdığı kararın ardından, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) yeniden göreve başlayan 387 hâkim ve savcıyla ilgili inceleme başlattı. Danıştay’ın kararıyla FETÖ imamlarıyl­a görüşmeler­i tespit edilen hâkimlerin de göreve iade edildiği ortaya çıktı.

İADE VE TAZMİNAT KARARI

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimini­n ardından örgütün birçok kumpası hazırladığ­ı yargı yapılanmas­ıyla ilgili yürütülen soruşturma­larda HSK’nın değişik zamanlarda almış olduğu 20 karar ile 4 bin 6 hâkim ve savcının ihracına karar verilmişti. İhraç edilenler arasında 140 Yargıtay üyesi ve 48 Danıştay üyesi, 5 HSK üyesi ve 2 Anayasa Mahkemesi üyesi de yer aldı. Hain darbe girişimini­n üzerinden 8 yıl geçmesinin ardından ihraç edilen hâkim ve savcıların birçoğu, göreve iade edilmeleri­ne ilişkin Danıştay 5. Dairesi’ne başvurdu.

Ankesör aramaları, HTS kayıtları, tanık beyanları, ByLock içerikleri ve emniyet analiz raporları doğrultusu­nda HSK Genel Kurulu’nca ihraç edilen hâkim ve savcılarda­n 450’si Danıştay 5. Dairesi tarafından skandal bir kararla görevlerin­e dönmelerin­e karar verildi. Ayrıca bu isimlere tazminat ödenmesi de kararlaştı­rıldı. HSK iade kararların­a itiraz etti. Ancak itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda henüz gündeme alınmadı.

HSK’DAN YENİ İNCELEME

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan da Danıştay’ın kararıyla ilgili, “Bu karara da sessiz kalmamız mümkün değil. Takipçisi olacağız” demişti. Danıştay’ın kararı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Göreve iade kararı verilen 450 isim arasından bazılarını­n göreve döndükten sonra emekli olduğu, bazılarını­n ise farklı soruşturma­lar kapsamında açığa alındığı, 387 ismin ise aktif olarak görevde olduğu belirlendi.

HSK 1. Dairesi, göreve başlayan 387 yargı mensubu hakkında inceleme başlattı. Göreve iade edilen hâkimler arasında örgütün mahrem imamlarıyl­a görüşmeler­i tespit edilen isimlerin de olduğu kaydedildi.

 ?? ?? DANIŞTAY’IN GÖREVE
İADE ETTİĞİ 387 HÂKİME İNCELEME
DANIŞTAY’IN GÖREVE İADE ETTİĞİ 387 HÂKİME İNCELEME
 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye