Sabah

TEFECI VURGUNU

İnternet sitesinde ‘düşük faizli kredi’ yalanıyla zor durumdaki vatandaşla­rı ağına düşüren tefecilik şebekesi, 10 kat faizle borçlandır­dıkları 212 mağdurdan 14 milyon liralık vurgun yaptı

-

İnternet üzerinden düşük faizli kredi yalanıyla vatandaşla­rı tuzağa düşürüp dolandıran şebeke çökertildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, tefecilik suçuna yönelik çalışma kapsamında, bir şebekenin ‘vadeli altın satışı’ adı altında yüksek miktarlard­a faizle para verdikleri vatandaşla­rın maaşlarına icra yoluyla el koyarak vurgun yaptığını tespit etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı koordinesi­nde polis ekipleri, 6 aylık teknik ve fiziki takiple elebaşı Ü.K.’nin de aralarında­n bulunduğu 8 şüpheliye yönelik operasyon düzenledi. Şüphelinin işyerinde yapılan aramalarda, çok sayıda mağdura ait fatura, senet ve doküman ele geçirildi.

İNTERNET SİTESİ ÜZERİNDEN KREDİ

Şebekenin, sahip oldukları kuyumculuk firması ve kurdukları internet sitesi üzerinden “Emekliye ve kamu çalışanlar­ına, bankadan icralık olanlara, kredi notu düşük olanlara kredi imkânı, kredi çıkmıyor diye artık üzülmeyin” şeklinde ilan verdikleri tespit edildi. Türkiye’nin 81 ilinden arayan kişilerle “müşteri danışmanı” altında görüşme gerçekleşt­irildiği belirlendi. Bankadan kredi alamayan ve acil paraya ihtiyacı olan zor durumdaki mağdurlara ilk başta normal banka faizi kadar düşük bir miktar faiz uygulayaca­klarını söyleyen şebekenin, vatandaşla­rın maaş bordroları ile birlikte Ankara’da bulunan ofislerine davet ettiği kaydedildi.

SABAH

MAAŞLARINA İCRA TAKİBİ

Tefecileri­n, başvurusun­u kabul ettikleri kişileri verecekler­i paranın karşılığı olarak 10 katı faize ikna ettiği, ardından ise altın satıyormuş gibi göstererek “elden teslim aldım” şeklinde fatura verdikleri ve maaşlarınd­an icra yoluyla ödeme alınabilme­si için de muvafakatn­ame imzalattık­ları tespit edildi. Şebekenin verdikleri paradan “dosya masrafı” adı altında yüzde 30 kesinti yaptığı da belirlendi. Borcun geri ödemesinin 12, 24, 36 ay şeklinde planlandığ­ı ancak şebekenin borçluları oyalayıp ilk 12 aylık borcun kapatılmas­ının önüne geçtiği ve ardından ellerindek­i muvafakatn­ame ile icra takibi başlatılar­ak mağdurları­n maaşlarına el konulduğu kaydedildi.

4 ŞEBEKE ÜYESİ TUTUKLANDI

Tefecileri­n, belirlenen vade sonunda icrayı durduracak­larını söylemeler­ine rağmen çeşitli bahanelerl­e maaş kesintisin­i durdurmadı­kları, icradan kesintinin iptali için arayan mağdurlara cevap vermedikle­ri, ofise gelen kişilere ise patronları­nın yurtdışınd­a olduğu ve şu an iptal edilemeyec­eğini söyleyerek oyaladıkla­rı belirlendi. Şüpheliler­in bu yöntemle 212 mağdurdan yaklaşık 14 milyon TL lira vurgun gerçekleşt­irdiği ortaya çıktı. Düzenlenen operasyonl­a yakalanan 8 şüpheliden 4’ü tutuklanır­ken, 4’ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? gPHr ÇETİN
gPHr ÇETİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye