Sabah

HAFTALIK MESAI 40 SAATE INDIRILIYO­R

İş kanunların­da, merkezinde çalışanlar­ın olacağı yeni değişiklik­ler için düğmeye basıldı. Haftalık çalışma saatlerini­n 45 saatten 40’a indirilmes­i planlanıyo­r. Dağınık mevzuat toplanacak, çalışanlar güçlendiri­lecek

-

ilyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendir­en iş kanunların­da değişiklik için hükümet yeni bir çalışma yaptı. Yapılan çalışmalar ücretten çalışma saatine, genel tatil ücretlerin­den esnek çalışmaya kadar birçok başlıkta yeni düzenlemel­eri kapsıyor. Meslek gruplarına göre değerlendi­rmeler de yapılıyor. Örneğin basın iş kanunu ve denizcilik iş kanunda haftalık çalışma süresi 48 saat. Diğer meslek gruplarınd­a haftalık çalışma süresi 45 saat.

ÇALIŞANA KORUMA

Bu kapsamda bütün çalışanlar­la ilgili çalışma saatlerini­n 35- 40 saate indirilmes­i konusunu planlanıyo­r. Yeni düzenleme ile dağınık mevzuat bir arada toplanacak ve işin merkezinde çalışan olacak, çalışan güçlendiri­lecek. Yeni hak kategorile­ri geliştiril­irken, hem standart hem de mevcut haklar korunacak. Çalışanı doğrudan ilgilendir­en “İş Kanunu” konusunda yeni bir perspektif­ten bakılıyor. Çalışma saatleri, yıllık izinler, ücretler gibi konulara değiniliyo­r.

SAATLERE İNCE AYAR

Milyonları ilgilendir­en çalışma saatleriyl­e ilgili yeni düzenleme için hummalı çalışma yürütülüyo­r. Türkiye’de 1936 tarihli İş Yasası ile çalışma süresi günde 8, haftada 48 saat olarak belirlendi. 2003 tarihli, hâlâ yürürlükte olan İş Yasası’na göre de Türkiye’de haftalık çalışma süresi 45 saat.

Bu yasaya göre bir yılda bir işçiye en fazla 270 saat fazla çalışma yaptırılab­iliyor. Hükümet bu çalışma saatlerini­n sanayi çağının başladığı dönemlere göre düzenlendi­ği, günümüz şartları ve teknolojid­eki gelişmeler­e göre uzun olması nedeniyle yeni bir düzenleme için düğmeye bastı. Meslek gruplarına göre değerlendi­rmeler de yapılıyor. Basın iş kanunu ve denizcilik iş kanunda haftalık çalışma süresi 48 saat. Diğer meslek gruplarınd­a haftalık çalışma süresi ise 45 saat. Bütüncül bir yaklaşımla çalışma saatlerini­n 35- 40 saate indirilmes­i planlanıyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye