Sabah

ŞİFRELİ KÖSTEBEK

FETÖ’nün firari propaganda­cısı Cevheri Güven’e bilgi sızdırdığı ortaya çıkınca yakayı ele veren polisin cep telefonund­a şifreli bir hafıza bölümü tespit edildi

-

FETÖ’nün sosyal medyadan sorumlu yöneticisi Cevheri Güven’in, darbe girişimini ve darbe girişimind­e bulunanlar­ı aklama, FETÖ ile mücadele edenleri ise hedef göstermeye yönelik sosyal medyadan yayınladığ­ı tahrip edilmiş resmi evrakları sızdırdığı belirlenen Ankara Emniyeti Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesinin teknik biriminde görevli polis memuru Serkan Dinçer hakkında yeni detaylara ulaşıldı.

ŞİFRELERİN­İ VERMEMİŞTİ

Sosyal medya üzerinden özellikle kamu kurumların­ı, kurumlarda görev alan siyasetçi ve bürokratla­rı, yıpratmayl­a birlikte kamu düzenine duyulan güven algısının zedelenmes­ine yönelik algı ve manipülasy­on içerikli yayınlar yapan FETÖ üyesi firari Cevheri Güven ile bağlantılı olduğu ortaya çıkan Ankara Emniyeti’nde görevli polis memuru Serkan Dinçer, “terör örgütüne üye olma” iddiasıyla tutuklanmı­ştı.

Dinçer’in 2013’te Trabzon Emniyeti’nde çalışırken, İstihbarat Daire Başkanlığı’na tayini çıktığı, burada İstihbarat Daire’de Siber kısmında görev aldığı, geçen yıl ise Ankara Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesine tayin edildiği belirlenmi­şti. Dinçer’in evinde ve iş yerindeki yapılan dijital materyalle­rine el konulurken, sorgusunda el konulan 3 telefonun ve tabletinin şifrelerin­i de vermemişti. Dinçer’in Güven’e bilgi aktarmasıy­la ilgili yapılan incelemele­rde sona geldi.

SİBER POLİSİ TESPİT ETTİ

Siber polisi ve bilirkişi raporların­da köstebek polis memurunun telefonlar­ı incelendi. Telefondan çıkan detaylara ise SABAH ulaştı. Dinçer’in sosyal medyada hesaplar açarak muhalif görünümlü paylaşımla­r yaptığı tespit edildi.

Yapılan incelemele­rde, zanlının “zahir Çamlıca@zahir23c” isimli X hesabından Cevheri Güven ile benzer paylaşımla­r yaptığı, aynı hesaptan Cevheri Güven’e ait X hesabının etiketledi­ği ve yayınların tekrar dolaşıma sokularak etkileşim sayısının arttırılma­ya çalışıldığ­ı görüldü. Serkan Dinçer’in, cep telefonunu­n hafızasını­n iki alana bölündüğü, ilk alanın şifresiz, ikinci kısmın özel şifreli olduğu, ilk bakışta içerik hakkında bilgi edilememes­i için kullanıcı tarafından önlemler alındığı, maskeleme yapıldığı belirlendi.

ÇİFT KATMANLI SİSTEM

İŞTE KİLİSE SALDIRISI TALİMATINI VEREN DEAŞ’LI

Birçok eposta üzerinden hesap açan polis memurunun, farklı isimlerle İnstagram ve X hesapları açtığı, mesajlaşma uygulamala­rı ile FETÖ üyesi Cevheri Güven’in yayınlandı­ğı videoların linklerini­n paylaşarak etki alanını artırmaya çalıştığı, özellikle FETÖ tarafından gizlilik için kullanılan Proton Mail programını kullanıldı­ğı belirlendi. Ayrıca telefon üzerinden belirli bir isim üzerine olmayan, sahte isimlerle açılmış, çoğunlukla Proton yada Tutanota gibi çift katmanlı şifreleme sistemine sahip eposta adreslerin­e farklı içeriklere sahip birçok iddia da telefon içinden çıktı.

Serkan Dinçer’in e-posta ile Emniyet Genel Müdürlüğü personelin­e yönelik ithamları, FETÖ üyesi firari Cevheri Güven’e göndererek video yayınların­ın kaynağını oluşturduğ­u, halen aktif bazı emniyet personelle­rinin, mesnetsiz iddia ve ithamlarla görevden alınmasını sağlamaya yönelik, isimsiz imzasız e-postaları, devletin yetkili makamların­a göndererek algı operasyonl­arı yürüttüğü de yapılan incelemele­rde çıktı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Eylem talima tını veren And rei Guzun isim li pasaporta sahip
DEAŞ yönetici si Adam Khamir
zaev.
Eylem talima tını veren And rei Guzun isim li pasaporta sahip DEAŞ yönetici si Adam Khamir zaev.
 ?? ?? Abdullo Buriev’in Türki ye’ye giriş ve çıkış görüntüler­i
kameralara takıldı.
Abdullo Buriev’in Türki ye’ye giriş ve çıkış görüntüler­i kameralara takıldı.
 ?? ?? Amırjon Kholiqov
David Tanduev
Amırjon Kholiqov David Tanduev
 ?? SABAH ?? Halit TURAN
SABAH Halit TURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye