Sabah

İmamoğlu neden DEM’e sarılmak zorunda kaldı?

- Mahmut

5ahmetli Süleyman Ý Demirel’in “Siyasette saatte çok şey değişir” sözünü CHP, daha doğrusu Ekrem İmamoğlu ile

DEM Partisi bir kez daha doğruladı. DEM Partisi,

“en güçlü ismi” Meral

Danış Beştaş’ı İstanbul Büyükşehir adayı göstermesi­ne rağmen listelerin verilmesin­e 5 gün kala tekrar başa döndü ve İmamoğlu ile ittifak yaptı.

CHP’nin yani İmamoğlu’nun Esenyurt adayını çekmesi bunun sadece ilk işareti. Arka planda nasıl pazarlıkla­r yapıldığı henüz tam olarak bilinmiyor ama şu biliniyor; İstanbul’da İmamoğlu’nu ciddi bir kaybetme korkusu sardı.

Tablo çok açık, İmamoğlu ölüm kalım savaşına çevirdiği İstanbul seçimlerin­i kazanmak için her yol mubah demeye hazır bir siyasetçi. Kendisini o noktaya taşıyan Kılıçdaroğ­lu’nu “hançer”lediği gibi, cumhuriyet­i kuran 100 yıllık CHP’yi de hallaç pamuğu gibi dağıttı. Ne parti içi demokrasi kaldı ne gelenek ne de ilke. Yılmaz Büyükerşen’den Tunç Soyer’e, *ürsel Tekin’den Alper Taşdelen’e, Battal İlgezdi’den Şükrü *enç’e 40-50 yıllık partililer ya isyan etti ya da istifa.

Üç dönemlik belediye başkanları­nı veya her makama gelip iz bırakmayan ünlü CHP’lileri bir yana bırakıyoru­m, bir veya iki dönem hem de başarılı belediye başkanlığı yapan isimler bile aday yapılmadı. Bu bir yanıyla parti içi muhalefet istemediği­ni gösterirke­n diğer yanıyla da kaybetme korkusuna işaretti.

Buna İstanbul’da güçlü rüzgar estiren AK Parti ve Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum korkusunu da eklemek gerekiyor.

İşte bu tablo esas olarak

İmamoğlu’nu tekrar DEM’e götürdü ve DEM’in ipine sarılmak zorunda bıraktı. Artık DEM ne dese o olacaktı.

Aslında DEM de zaten Kandil korkusuyla geri adım almak için bahane arıyordu. Bu yüzden İmamoğlu’yla Esenyurt’tan Mersin ve Adana’ya uzanan yeni bir ittifak yapması kendi tabanı dışında çok da şaşırtıcı olmadı.

Aslında DEM’in İzmir adayını açıklamama­sı da CHP’yle ittifaka kapılarını kapatmadığ­ını gösteriyor. Bu durumda DEM’in İstanbul adayını çekmesi bile mümkün.

Zaten Esenyurt, Küçükçekme­ce, Arnavutköy ve Adalar gibi ilçelerde CHP’yle ortak hareket etme ihtimali, “güçlü aday” da olsa Beştaş’a oy verilmeyec­eği, adaylığı sürse bile göstermeli­k olacağı anlamına geliyor.

Aday listelerin­in YSK’ya verilmesin­e sadece 1 gün var. Birkaç günlük itiraz süresini de eklersek içinde bulunduğum­uz hafta siyaseten çok şeye gebe.

Eski bir HDP’li siyasetçi gelinen noktaya şöyle yorumluyor:

“DEM yine Batı’da CHP’yle ittifak siyaseti izleni yor. Bu siyaseti İmamoğlu ve Kandil zorladı. İmamoğlu’nun kazanmak için oya, Kandil’in de kavgayı Batı’ya taşımaya ihtiyacı var. Kandil bu kav gayı CHP’yi yanına çeke rek yürütmek istiyor. Böylece CHP DEM’leşirken, DEM’de CHP’lileşecek...”

 ?? ?? mahmut RYur#saEah FRm tr
mahmut RYur#saEah FRm tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye