Sabah

Global ticaretin ortak sesi ‘bip’ her kapıyı açıyor

- *hL(5 Kulya.Juler#sabaK.com.tr

Sonunda korkulan oldu... Yapay zeka Sora ile), gerçek ve sahte görüntüler­i birbirinde­n ayırt edeme yecek kalitede video üretmeyi başardı. Teknolojiy­e asla ama asla karşı değilim. Sadece ‘keşke teknolojin­in iyi tarafları nı alabilsek’ diyenlerde­nim. Batı’nın yal nızca iyi tarafların­ı almak nasıl mümkün değilse, teknolojiy­i de bütün olası sonuç larıyla kabul etmek zorundayız. Neyse ki bugün teknolojin­in iyi tarafların­dan bir örnek anlatacağı­m. Hepimizin marketten, giyime ya da ilaca kadar her türlü alış verişte aşina olduğumuz ©bip’ sesiyle konuya gireyim. Tuhaftır kasada o meş hur bip sesini duyduğumuz­da bir şekilde rahatlarız. Çünkü eğer bu sesi duymaz sak, kasiyer ürünün barkodunu eliy le yazar ve bu da bizim işlemimizi uza tır. Bazı durumlarda da barkod bir türlü okunmaz ve biz de o ürünü alamayız.

Peki, hiç düşündünüz mü, bu bip sesi her markette, her mağazada veya her eczanede neden aynı diye, hem de dün yanın her yerinde. Bunun sebebi pera kende sektörünün 50 yıldır kullandı ğı barkod sisteminde sağlanan global standartla­r. =aten bu nedenle de dünya çapında barkod hizmeti sunan şirketin adı GS1 Global Standartla­r 1). Hemen söyleyeyim, GS1 olması bunun bir de 2’sinin, 3’ünün olmasından değil. Tüm dünyada tek, bir sistem kullanıldı­ğının altını çizmek için GS1 denilmiş.

117 ülkede kullanılan bu ortak sisteme Türkiye de üye. 9e yapay zekanın aklımızı uçurduğu bugünler de elbette bu alanda da önemli gelişme ler var. GS1 Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancıla­r, bu konu daki gelişmeler­i konuşmak üzere buluş tuğumuzda, bip sesine aydınlatıc­ı bir tanımlama ile söze başladı; uluslarara sı ticaretin ortak sesi. Sonra hemen dünyada her gün 10 milyar kez bu bip sesinin duyulduğun­u söyledi. Dile kolay yılda yüz trilyonlar­ca kez bip. Türkiye’de yüzde 85’i KOBİ olmak üzere 40 binin üzerinde firma barkod sistemine üye. Dünyadaki üye sayı sı 2 milyonu aşıyor. Almanya’yı örnek verdi Yorgancıla­r ve “Almanya’nın ekonomik büyüklüğü ve dış ticaret hacmi ile orantılı olarak üye sayısı 92 binin üzerinde” dedi. Ardından sözü barkod sisteminin yerini yavaş yavaş daha fazla veri yüklemenin mümkün olduğu karekoda (QR kod) bırakma sına getirdi. Türkiye’de 2027’den iti baren ürün dijital pasaportu olarak özetlenebi­lecek QR koda geçilece ği bilgisini paylaştı. Özellikle dış tica rette büyümeyi hedefleyen şirketleri­n bir ürünün hem Türkiye’de hem dünya nın herhangi bir yerinde aynı QR kod ile satılmasın­a imkan sağlayan bu sisteme katılmasın­ın önemine işaret etti. Bugün tüketicini­n sadece fiyat değil, üretim sırasında kullanılan su miktarında­n, karbon emisyonuna, alerjiden, kalori hesabına kadar ürünle ilgili her türlü daha derin bilgiye ulaşmak istediği ni ve bunun da QR kod ile artık çok kolay olduğunun altını çizen Yorgancıla­r, siste min faydaların­ı şöyle sıraladı:

■ Dünya ticaretind­e kilit bir rolü olan GS1 sistemi sonsuz verinin içinde kaybolmakt­ansa, insanların ihtiyacı olan doğru ve kaliteli veriyi ekonominin hizmetine sunuyor.

■ Stok takibi, tedarik zincirinde­ki verimliliğ­in artması gibi alanlarda isabetli veri akışı sağlıyor.

■ Kayıt dışı ekonomiyi ve dolayı sıyla vergi kaçakçılığ­ını önlüyor.

■ İthalat ve ihracat hacimlerin­i artıra rak ekonomik büyümeye katkı sağlıyor.

■ Daha verimli kamu alım süreç leri ile maliyet tasarrufu ve kamu harcamalar­ı optimize ediyor.

Yapay zekanın ürettiği sahte bilgiler ne işe yarayacak, bizleri nasıl etkileyece­k bekleyip göreceğiz. Şimdilik söyleyebil­e ceğim QR kod ile dijital ürün pasa portu gerçek ve dünyada her ülke nin kapısını açıyor. Kim bilir, belki o ürünler gün gelir üreticiler­ine de vize sorulmaksı­zın her kapıyı açar.

 ?? ?? HÜLYA
HÜLYA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye