Sabah

100MİLYOND­OLARLIK DÖNÜM N2KTA6, 2LACAK VERİ MERKEZİ YATIRIMI

Vodafone, Edgnex Data Centres by DAMAC ile işbirliğin­e gitti. Buna göre İzmir’de 100 milyon $’lık yatırımla yeni bir veri merkezi açılacak. 2025’te açılacak merkez, uzun vadede 6 mw kapasiteye kadar ulaşacak

- (GLW|r: BHWO ALAKENT Tasarım: SHoLO KA<A

Data Centres by DAMAC Başkan Yardımcı sı ve Yönetim Kurulu Üyesi Aqil Ali, işbirliğin­in önemine dikkati çekti. Ali, “Şirket ola rak dünyada 1 milyar dolar lık bir ‘Data Center’ yatırımı planlıyoru­z, 100 milyon dolar lık yatırım da bunun içinde. Bu merkez verimli modüler büyümeye izin veren bir veri merkezi. Iki ülke için katma değerli bir yatırım olacak. Bu yatırım iki ülkenin de ilişkile rinin gelişmesin­de önemli rol oynayacak. Bu yatırım bizim için de önemli bir dönüm nok tası olacak” dedi.

Vodafone Türkiye’nin uluslarara­sı dijital altyapı sağlayıcıl­arından Edgnex Data Centres by DAMAC ile işbirliği gerçekleşt­irdi. Bu kapsamda İzmir’de yeni bir veri merkezi açılacak. Yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapılması öngörülen veri merkezinin 2025’in ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi hedefleniy­or. Yatırımda ortaklık yüzde 50-50 olacak.

6 MEGAVAT KAPASİTE

Faaliyetle­rine veri taşıma ve barındırma hizmetleri­yle başlayacak olan merkez, uzun vadede 6 megavat kapasiteye kadar ulaşarak Vodafone’un Ege Bölgesi’ndeki en büyük kapasiteli veri merkezleri­nden biri olacak. 12 megavat kapasiteye kadar büyümeye elverişli bir yapı olarak tasarlanac­ak veri

merkezi ile

Vodafone’un Türkiye’nin büyükşehir­lerinde bulunan veri merkezleri­nin sayısı 6’ya, beyaz alan büyüklüğü ise 13 bin 500 metrekarey­e ulaşacak.

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, sektör olarak yeni nesil teknolojil­erle donatılmış genişbant altyapısın­ın yaygınlaşt­ırılması ve dijital araçlara erişimin sağlanması yoluyla ekonomik ve toplumsal gelişime katkı sağladıkla­rını söyledi.

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 947 MİLYAR $

Aksoy, “Arzumuz, hem şirketimiz hem de sektör genelinde yatırımlar­ımızın ekonomiye katkısının artarak devam etmesi” diyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Vodafone olarak, son 17 yılda yaptığımız yatırımın reel değeri 157.6 milyar TL’yi aştı. Sadece 2022-23 mali yılında Türkiye GSYH’sine 68 milyar TL’lik katkı sağladık. Küresel bulut bilişim pazar büyüklüğün­ün 2026’ya kadar 947.3 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyo­r. Bulut bilişim için güvenilir ve yüksek kapasiteli veri merkezleri­ne yatırım yapılması bir zorunluluk olmaya devam ediyor. Bu anlayışla DAMAC ile ülkemize yeni bir veri merkezi kazandırma­k üzere güçlerimiz­i birleştird­ik ve bir ortak girişim şirketi kurduk. Amacımız, Türkiye’de ve diğer global pazarlarda veri merkezi tesisleri geliştirme­k.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye