Sabah

Macaristan ile ekonomide hedefler büyüdü

KİMLİKLE SEYAHAT İMKANI TANINDI Doğu Avrupa’nın en önemli ekonomiler­inden biri olan Macaristan ile ilişkiler hız kazanıyor. İki ülke arasında ticaretin kısa vadede 6 milyar dolara çıkması beklenirke­n karşılıklı yatırımlar da hızlanıyor

- (GLW|r: Barış ERGİN - Tasarım: Zeynep GÖLLÜ

Macaristan vatandaşla­rına ülkemize kimlikle seyahat imkanı sağlayan düzenleme, 10 Kasım 2022 tarihinde yürürlüğe girdi. O yıl 165 binden fazla Macar turist ülkemizi ziyaret etti.

Türkiye ile Macaristan arasında tarihi dostane ilişkiler, ekonomide de ivme kazanmaya başladı. Türkiye’den Macaristan’a 2002-2023 Mayıs döneminde yapılan doğrudan yatırımlar 112 milyon dolar; Macaristan’dan Türkiye’ye aynı dönemde yapılan doğrudan yatırımlar ise 29 milyon dolar oldu. Türk müteahhitl­ik firmaları Macaristan’da bugüne kadar yaklaşık 1.5 milyar dolar değerinde 55 proje üstlendi. Teknik müşavirlik hizmetleri­nde ise 1.75 milyar dolar değerinde beş proje üstlenildi. Macaristan’da 500 civarında Türk firması faaliyette...

İhraç edilen başlıca ürünler arasında motorlu kara taşıtları, makineler ve cihazlar, pamuklu mensucat, demir veya çelikten eşyalar yer alırken, ithal edilen başlıca ürünler ise makineler ve cihazlar, kazan, plastik ve plastikten mamul eşya, motorlu kara taşıtları, organik kimyasal müstahzarl­ar.

6 MİLYAR DOLARA ÇIKABİLİR

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Macaristan arasındaki ikili ticaretin 4 milyar dolara çıktığını belirterek, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Victor Orban’ın ortaya koydukları yıllık 6 milyar dolar ticaret hedefine kısa sürede ulaşılacağ­ını bildirdi. TürkiyeMac­aristan Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu (ETOK/JETCO) 1. Dönem Toplantısı’na ilişkin protokol, Bakan Bolat ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto tarafından geçtiğimiz günlerde imzalandı.

MUTABAKAT ZAPTI

Bolat, imzalanan mutabakat zaptında ikili ilişkilerd­en karşılıklı yatırımlar­a, teknolojid­en enerji alanına, 1.308 1.471 1.645 1.849 2.329 115 -207 -245 -252 -712 ticaretten sanayiye ve özel sektörler arasındaki işbirliğin­e kadar birçok konunun yer aldığını ifade etti. Bolat, dünya genelinde siyasi, ekonomik ve sosyal değişimler­in yaşandığı önemli bir dönemden geçildiğin­e işaret ederek şunları söyledi:

“Türkiye olarak biz de tüm muhtemel senaryolar­ı ve bunların etkilerini göz önünde bulundurar­ak çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz. Bununla birlikte küresel ekonomidek­i zayıf 2.731 2.734 3.045 3.446 3.946

büyüme performans­ı, yatırım iştahındak­i azalma, başta petrol olmak üzere emtia fiyatların­daki artış ve bölgesel çatışmalar, dünya ticaretine 2023 yılında olumsuz etkide bulunmuş ve dünya ticareti daralmıştı. Böyle bir dönemde Türkiye ile Macaristan arasındaki ticaretin 2023’te de artmasında­n büyük memnuniyet duyuyoruz. İkili ticaretimi­zi 4 milyar dolara çıkarmış bulunuyoru­z. İki ülke devlet başkanının ortaya koyduğu yıllık 6 milyar dolar ticaret hedefine çok kısa sürede ulaşacağız.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye