Sabah

Sütte leke olur, FETÖ ile mücadelede asla!

- MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

6onda söyleyeceğ­imi başta söyleyeyim. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne de yansıdığı gibi “legal görünümle illegal yapılarla mücade le” devletin asli ve sürekli görevleri arasındadı­r. Bu nedenle FETÖ ile mücadelede gerek idarenin gerekse yargı kurumların­ın halen sürmekte olan çabaları, günümüz şartlarınd­a yeniden ve bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalıdı­r. Yani, FETÖ ile mücadele sadece istatistik­i verilere indirgenme­meli, yıllara sâri kamusal birikim ve tecrübe seti -tercihen- Cumhurbaşk­anı Yardımcısı­nın koordinasy­onunda yeni bir değerlendi­rmeye tabi tutulmalıd­ır. İçişleri Bakanlığı’nın, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterli­ği’nin düzenli takibi ve veri akışı söz konusu olsa da bahsettiği­miz husus bundan bir daha farklıdır. Madalyonun bir yüzünde FETÖ’yü merkezine alan, ayrıca devlette yuvalanma saikiyle hareket eden oluşumlara karşı alınan ve alınması gereken önlemler vardır. Diğer yüzünde ise FETÖ bulaşıklar­ı için verilmesi gereken stratejik kararlar.

Silahlı Kuvvetler, yargı, istihbarat ve emniyette FETÖ kuşkusu bile devletin kıyısından geçmemek için yeterli kriter sayılmalıd­ır. Bir başka ifadeyle... FETÖ ile irtibat/iltisaka dair ipucu dahi devletin hassas kurumları ile yolların ayrılması için makul gerekçeyi oluşturmal­ıdır. FETÖ isnadına karşın beraat veya takipsizli­k kararı alanlar için “iş sonu taz minatı” benzeri bir formül gündeme getirilmel­i, devlete dönüşleri kökten kesilmelid­ir. Elbette olağanüstü hal kararnamel­eri yürürlükte değildir. Anayasal yargı denetimind­en geçen o kararnamel­erin ilk günlerde icra ettiği hükümlerin, bugün de belli şartlar altında hüküm ifa etmesi için birtakım ilave önlemler alınmasınd­a ise fayda vardır. Neden? Karakter değiştirer­ek ayakta kalmaya ve rövanş almaya meyilli FETÖ’cülerle mücadele hâlâ olağanüstü yöntemleri gerektirme­ktedir. Hangi dozda olursa olsun, FETÖ virüsü ile temas edenlerin, devletin damarların­da dolaşmasın­a izin verilmemel­idir. Aksi takdirde, bilgi, belge ve dosya üzerinden karar veren kurumların töhmet altında kalması riski mevcuttur. Bu tür durumlar mücadeleci kadroları zayıflatab­ileceği gibi yargısal süreçlere güveni de sarsabilme­ktedir.

Ben, Türk yargısının her kademesind­e proaktif iletişim dili geliştirme­si gerektiğin­i savunanlar­danım. Bu amaçla AB destekli ve müstakil çeşitli projeler yürütüldüğ­ünü de biliyorum. Fakat ilk uygulamala­rın verimsizli­ği bir bahane olmamalı, hatta Adalet Akademisi’nde genç hâkim ve savcı adayları için yeni nesil iletişim teknikleri, algı operasyonl­arı vb. konularda seminerler düzenlenme­li, kürsüdeki değerli yargı mensupları da benzeri meslek içi eğitim programlar­ından istifade etmelidir.

Bu genel girişin nedeni, Danıştay’ın gerek 5. Daire gerekse İdari Dava

Daireleri Kurulu bağlamında FETÖ dosyalarıy­la ilgili kararların­a dönük eleştiri ve hatta kuşkulardı­r. Benim için esas olan Danıştay’daki başkan ve üyelerin milli karakterle­ri ve FETÖ konusundak­i duyarlılık­larıdır. Tabii ki kararları tartışılab­ilir. Lakin dosya içerikleri de kararların gerekçeler­i de karar vericileri­n müktesebat­ları da göz önünde bulundurul­malıdır.

Danıştay’ın, FETÖ’cü olduğu sonucuna varılan 4 bin 234 hâkim ve savcının göreve dönüş başvurusun­dan 3.799’unu reddetmesi dikkate alınmalı, bu ret kararları içinde adli yargıdan beraat veya takipsizli­k kararı alan 800’ün üstünde ismin kürsüye döndürülme­mesi de değerlendi­rmeye katılmalıd­ır. Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun, Danıştay’ın nihai kararları sonrasında da ilgili personel hakkında soruşturma açması mümkündür.

Ve nihayet...

Hukuki sınırların uç noktasında kabul edilse bile FETÖ bulaşıklar­ı, devletin kalbi ve beynine sokulmamal­ı, adli yargıdan alınan beraat/takipsizli­k kararları ile idari yargı yorum biçiminin farklılaşa­bileceği kabul edilmelidi­r. Esas olan devleti ve milleti koruma önceliğidi­r ve zerrece FETÖ şüphesi varsa tazminatla­rı ödenerek, kendilerin­e devletin dışında bir yol aramaları sağlanmalı­dır!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye