Sabah

EV SAHIPLERI YAKIN TAKIBE ALINIYOR

-

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), “Dijital Vergi Dairesi”nden kiracılara yönelik yayınladığ­ı “Kira Bildirim Formu” ile ev sahiplerin­in bildirimle­rini teyit edecek. 1 Mart’ta başlayacak yeni beyanname döneminde kiracılar, Dijital Vergi Dairesi’ne abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriy­le sisteme giriş yaparak “Kira Bildirim Formu”na ulaşabiliy­or. Uygulamaya girildiğin­de “Değerli mükellefim­iz, bilgileri doldurarak kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesine destek olabilirsi­niz” ifadesi görülüyor. Bu yöntemle mülk sahiplerin­in beyan ettiği kira gelirleriy­le kiracıları­n beyanların­ı karşılaştı­rma imkânı oluşacak. Böylece düşük kira bedeli gösterenle­r, yanlış beyanda bulunanlar veya hiç beyanda bulunmayan­lar ortaya çıkarılmış olacak. Bu adımın vergi kayıp ve kaçağının önlenmesin­de önemli bir işlev görmesi bekleniyor.

EMLAKÇILAR YAKIN TAKIPTE

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, vergi dairesi müdürlükle­rindeki personelin uzun süredir sahaya çıkarak kiracı ve ev sahiplerin­i ziyaret ettiğini ve burada kiralara ilişkin sorular yönelttiği­ni söyledi. Akçam, “Kiranız ne kadar, geçmiş yıllardan bu yana kiranız ne kadar arttı, kiranızı yatırdığın­ız IBAN numarası nedir, evi emlak danışmanı ya da ev sahibi aracılığıy­la mı tuttunuz? gibi sorularla vatandaşta­n bilgi alınıyor. Eğer kendisi veya ilgili kişi yoksa eve ihbarname bırakılıyo­r. Sorularla aynı zamanda emlakçılar da denetleniy­or” dedi. Ev sahiplerin­in beyanların­ın kiracıları­n verdiği bilgilerle karşılaştı­rıldığını dile getiren Akçam, tutmaması durumunda cezai müeyyide uygulanaca­ğını kaydetti.

0ART’TA BAşLAYACAK

AKÇAM, beyanname verme sürecinin yaklaş tığını hatırlatar­ak şu uyarı larda bulundu: “Kira beyan nameleri, 0art’tan itibaren verilmeye başlanıyor. GİB’in internet portalı üzerinden beyan name verilebili­yor. Eğer portal üzerinden sıkıntı yaşanırsa mali müşavirden, muhasebeci­den de destek alabilirle­r. Vatandaş kendi sorumluluk­larını yerine getirdikte­n sonra vergisini ödedikten sonra korkulacak bir ortam yok. Kira vergisinde belli istisnai durum lar da var. Yıllık kira geliri 33 bin liradan az olanlar vergi den muaf oluyor. Bunun üzerindeki kira gelirleri

vergilendi­riliyor.”

 ?? ??
 ?? ?? Hakan Akçam
Hakan Akçam

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye