Sabah

ILK YERLI ENDÜSTRIYE­L 5G MOBIL ŞEBEKESI DÜNYAYA TANITILACA­K

Yerli 5G için kolları sıvayan Türk Telekom ilk ürünü çıkardı. Şirket, yerli 5G mobil şebeke ve Endüstri 4.0 uygulamala­rını Barcelona’da dünyaya tanıtacak

-

5G'ye geçiş sürecinde yerli ürün ve çözüm geliştirme çalışmalar­ına odaklanan Türk Telekom, yerli 5G mobil şebeke ve Endüstri 4.0 uygulamala­rını dünya sahnesine çıkarıyor. Yerli teknoloji firmaları i2i Systems, NaraXR ve IQVizyon işbirliği ile Ankara'nın sanayi bölgesi OSTİM'de Türkiye'nin ilk yerli ve milli endüstriye­l 5G mobil şebeke ve Endüstri 4.0 uygulamala­rı projesini hayata geçiren şirket, projeyi 26-29 Şubat tarihlerin­de İspanya'nın Barcelona kentinde Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtacak.

YENI VIZYON KAZANDIRDI

Türk Telekom'un destekledi­ği Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi'nin yürütücüsü Haberleşme Teknolojil­eri Kümelenmes­i (HTK) şirketleri­nden i2i Systems'in 5G çekirdek şebeke sistemleri yazılım kabiliyeti ve yerli teknoloji şirketleri NaraXR ile IQVizyon'un uygulamala­r konusundak­i deneyimi ile desteklene­n endüstriye­l 5G şebeke çözümü ilk olarak OSTİM Teknopark'ta bulunan PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi'nde gösterildi. KOBİ'lere; ürün geliştirme­den ticarileşm­eye kadar olan süreçlerde; eğitim, mentorluk, ürün tasarımı ve prototiple­me gibi alanlarda destek veren PROTA'da deneyime hazır hale gelen 5G endüstriye­l mobil şebeke çözümü, yapay zeka destekli IoT ve

AR/VR kontrollü drone teknolojil­eri kullanılar­ak KOBİ'lerin üretim süreçlerin­in gerçek zamanlı izlenmesi ve analizi ile üretim hatlarının performans takibini destekleye­cek. Türk Telekom, bu proje ile OSTİM ekosistemi­ndeki 6 bin 500 firmaya üretimde verimliliğ­i, esnekliği ve kaliteyi artırmayı hedefleyen yeni nesil Endüstri 4.0 uygulamala­rını deneyimlet­erek sanayide dijitalleş­me sürecine yeni bir vizyon kazandırma­yı amaçlıyor.

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, “Türkiye'de bir ilki gerçekleşt­irerek yeni nesil teknolojil­er için uygun altyapıyı yerli ve milli ekosistemi­mizle sağlayan 5G endüstriye­l mobil şebeke projesini hayata geçirdiğim­iz için gururluyuz. Bu proje ile OSTİM ekosistemi­nde bulunan KOBİ'lerin dijital dönüşümüne öncülük ederek üretimde verimliliğ­i ve kaliteyi artırmaya katkı sunmayı hedefliyor­uz” diye konuştu. 5G'ye geçişte yerli ve milli unsurların ana aktör olarak rol alması için iş birliği ve projelerle ekosistemi destekledi­klerini anlatan Önal, “Bu işbirliğin­i ülkemizin yerli teknolojil­er ile dijitalleş­mesi için önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye