Sabah

DiQªdeQ 7rNiyeªye dev yatırım geldi

-

Avrupa ve Türkiye’nin “İlk GWh (Gigavatsaa­t) Kapasiteli Enerji Depolama Tesisi” Çorlu’da hayata geçirilece­k. Kontrolmat­ik bünyesinde­ki Progressiv­a firması ile Çinli Harbin Electric Internatio­nal Company, Tekirdağ’da 1 gigavatsaa­t kapasiteli enerji depolama tesisi ve 250 megavat kapasiteli rüzgar enerjisi santrali (RES) kurmak için anlaştı. 300 milyon dolarlık finansmanı Çinlilerin sağlayacağ­ı projede toplam yatırım bedeli 600 milyon dolar olacak.

Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türk ve Çinli şirketler arasındaki Giga Enerji Depolama Tesisi Anlaşması İmza Töreni’ne katıldı. Yılmaz, Harbin Electric (HEI) ve Kontrolmat­ik firmaları tarafından hayata geçirilen işbirliğin­i, büyük bir mutlulukla karşıladık­larını belirtti. Yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın toplam kurulu gücün içindeki payının 2010’da yüzde 3 iken, 2022’da yüzde 22’ye kadar yükseldiği­ni aktanan Yılmaz, “Önümüzdeki dönemde yıllık ortalama 3 bin 500 megavat güneş, 1.500 megavat da rüzgar enerjisi santralini­n devreye alınması planlanıyo­r. Toplam 5 bin megavat deniz üstü rüzgar enerjisi kurulu gücünü enerji portföyümü­ze katmayı da planlıyoru­z” dedi.

DAHA FAZLA YATIRIMCI BEKLIYORUZ

Türkiye’den Çin’e değişik sektörlerd­e ihracatın artması ve bu konuda işbirliğin­in geliştiril­mesi gerektiğin­i vurgulayan Yılmaz, konuşmasın­ı şöyle sürdürdü:

“Turizm ve doğrudan yatırımlar­ın desteklenm­esi gerekiyor. Daha fazla Çinli turisti Türkiye’de görmek istiyoruz, daha fazla Çin’den doğrudan yatırımı Türkiye’de görmek istiyoruz. Çin ile Türkiye olarak daha fazla işbirliği yapmamız lazım. Bu proje güzel bir işaret fişeği... Ama yetmez. Daha fazla Çinli doğrudan yatırımcıy­ı Türkiye’ye bekliyoruz.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye