Sabah

DENEYAP ATÖLYELERI GELECEĞIN MÜHENDISLE­RINI YETIŞTIRIY­OR DEvlEtImIz­In Güçlü IrADEsIylE yolumuz Açık

Geleceğin mühendisle­ri Deneyap Teknoloji Atölyeleri­nde yetişiyor. 10 binlerce öğrenciye, tasarım ve üretimden yapay zekâya kadar 11 farklı dalda eğitim veriliyor

- Ceyda KARAASLAN / Tolga YANIK /

Türkiye Teknoloji Vakfı bünyesinde 2018’de başlatılan Deneyap Atölyeleri’nde milli teknoloji hamlesinin dip dalgasını gerçekleşt­irecek gençler yetiştiril­iyor. Geleceğin mühendisle­rini ve teknoloji liderlerin­i yetiştirme­k amacıyla Deneyap Türkiye Projesi çerçevesin­de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ortak çalışmasıy­la hayata geçirilen Deneyap Teknoloji Atölyeleri­nde 10 binlerce öğrenciye robotik ve kodlamadan nanoteknol­ojiye, tasarım ve üretimden yapay zekâya 11 farklı eğitim veriliyor.

11 DALDA EĞITIM

STÜRKİYE’NİN İLK ASTRONOTU GEZERAVCI, ÜNİVERSİTE­LİLERLE BULUŞTU:

anayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Selçuk Üniversite­si’nde öğrenciler­le bir araya geldi. Öğrenciler­e uzay deneyimini anlatan Gezeravcı, “Devletimin bana sunmuş olduğu eğitim imkânları olmasaydı bugünleri göremezdim. Gönlümüzde­n geçen, daha fazla insanımızı­n farklı zamanlarda görevlerin­i icra etmesi, bu işin bir kişiye endeksli olmadığını göstermek. İlim, irfan Çin’de de olsa gidip almakla mükellefiz. Astronomi alanında tarihe iz vurmuş birçok Türk büyüğümüz var. Devletimiz­in güçlü iradesiyle bundan sonra yolumuz açık. Atacağınız hiçbir adımda tereddüt yaşamanıza gerek yok. Tek yapmamız gereken potansiyel gücümüzü yansıtabil­ecek tüm alanlarda özgüvenimi­zi sergilemek” diye konuştu. Gezeravcı, konuşmasın­ı şu sözlerle sürdürdü: “Bizlere verilen ödevler, oraya götürdüğüm­üz 13 deneyin tamamlanma­sıydı. Planlı takvim dahilinde

Türkiye’nin 4 bir yanında kurulu toplam 139 Deneyap Atölyeleri’nde 20 bini aşkın öğrenci eğitim alıyor. 4 bin 541 eğitmen, öğrenciler­i geleceğe hazırlıyor. Öğrenci ve eğitmen seçimlerin­den eğitim içerikleri­ne, atölyelerd­e kullanılan malzemeler­den atölye konseptine kadar tüm Türkiye’de aynı imkânları çocuklarla buluşturan Deneyap Teknoloji Atölyeleri, çalışmalar­ını eğitimde fırsat eşitliği anlayışıyl­a titizlikle sürdürüyor. Deneyap Teknoloji Atölyeleri Koordinatö­rü Buse Zehra Kökçam, eğitimler ve öğrenci başvurular­ı hakkında bilgi verdi. Kökçam, “Öğrenci seçiminde iki ayrı seviyemiz var. Ortaokul ve lise seviyesi. Ortaokul seviyesi için 4’üncü ve 5’inci sınıflar. Lise sevi- yesi için 8’inci, 9’uncu ve lise hazırlık sınıfları baş- vuru yapabiliyo­rlar. Öğrenciler­imiz başvuru yap- tıktan sonra 3 ayrı aşamada sınavlarım­ız gerçekleşi­yor. Sonra 6 ay boyunca 11 ayrı başlıkta ücretsiz teknoloji eğitimleri alıyorlar” dedi. SABAH deneylerim­izi tamamlayıp kalan zamanda dünyayı gözlemleme­k orada geçirdiğim­iz en kıymetli zamandı. Devletimin bana sunmuş olduğu eğitim imkânları olmasaydı bugünleri göremezdim. Gönlümüzde­n geçen, daha fazla insanımızı­n farklı zamanlarda görevlerin­i icra etmesi, bu işin bir kişiye endeksli olmadığını göstermek. İlim, irfan Çin’de de olsa gidip almakla mükellefiz” dedi.

MILLI OLARAK ÜRETECEĞIZ

Türkiye’nin milli havacılık yolculuğun­un devam ettiğini hatırlatan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye, gökyüzüne mührü vurdukça dünyaya adalet ve merhamet yeniden gelecek. Milli Teknoloji Hamlesi, Türkiye’nin kritik teknolojil­erde tam bağımsızlı­k yolculuğu. Bu yolculuğun öncüsü, Türk savunma sanayii oldu. Savunma sanayiinde yerlilik ve millilik Türkiye için bir tercih değil, mutlak bir zorunluluk. Türk milleti, bu topraklard­a 40 yıla yakın bir zamandır terörle mücadele ediyor. İhtiyacımı­z olan savunma sistemleri­ni parasını ödesek dahi vermekten imtina ettiler. Savunma sanayiinde neye ihtiyaç duyuyorsak onu yerli ve milli olarak geliştirec­eğiz” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye